Skip to main content

Videnskabsetik. Rendtorff JD.

Professor Jens F. Rehfeld E-mail: rehfeld@rh.dk

4. nov. 2005
2 min.

Jacob Dahl Rendtorff er lektor i virksomhedsetik. Det antyder, at der må være mange slags etik. Alene bogen om videnskabsetik baserer sig på blandingsetik, dydsetik, nytteetik, pligtetik og samtaleetik. Og den diskuterer desuden bioetik, forsøgsdyrsetik, historikeretik, ingeniøretik, miljøetik og publikationsetik. Der er endvidere professionsetik, og der er professionelle etikere (som forfatteren), der lever af etik. Etik synes kort sagt grænseløs og ekspanderende som debatemne i vor sekulariserede tid. Da etik er »læren om den rette handlemåde«, kan al menneskelig adfærd da også gøres til genstand for etisk vurdering og diskussion. Også forskeres adfærd. Og det er, hvad bogen her handler om.

Videnskabsetikkens aktualitet skyldes i høj grad de seneste årtiers sager om videnskabelig uredelighed og anden upassende forskeradfærd. Bogen synes da i nogen grad også inspireret af den hjemlige Lomborg-sag med efterfølgende diskussion om UVVU (Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed). Trods kun 100 små sider egentlig tekst kommer bogen ganske godt rundt om sit emne med kapitler om videnskabsetikkens normer, værdier, grundlag og principper; om professionsetik og om etiske problemer i natur-, læge-, samfunds- og humanistiske videnskaber. Bogen slutter med et par siders forslag til en beslutningsmodel for videnskabsetik i praksis.

Bogen er som antydet lille og burde være overkommelig. Men alligevel er den ikke let tilgængelig. Det skyldes bl.a., at sproget især i første kapitel er tungt og stedvis meningsløst. Scientific misconduct defineres f.eks. som »forsætlig uagtsomhed« (sic!) omfattende »grov usømmelighed« (sic!). Desuden er der en del faktuelle fejl. F.eks. publicerede Newton ikke sit hovedværk Principia det år, han angiveligt blev født, og den berygtede lsd-behandling af psykiatriske patienter herhjemme fandt sted på Frederiksberg Hospital, ikke på Rigshospitalet. Endelig er der også sjusk i litteraturlisten med manglende årstal. Det er en skam. For da videnskabsetik også handler om at begrænse fejl og undgå sjusk i publikationer, fristes man let til ironisk afvisning af bogen som en gang uetisk farisæisme. Men en mere omhyggelig og gennemarbejdet version kunne formentlig være interessant for lægevidenskabelige forskere og andre videnskabsmænd (m/k).

Frederiksberg: Forlaget Samfundslitteratur & Roskilde Universitetsforlag, 2003.

125 sider. Pris: 118 kr.

ISBN 87-7867-182-5