Skip to main content

Vildledning fra Kræftens Bekæmpelse om mammografiscreening

Professor og direktør Peter C. Gøtzsche, Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet. E-mail: pcg@cochrane.dk

8. apr. 2013
4 min.

Seniorstatistiker Gerda Engholm fra Kræftens Bekæmpelse (KB) udtaler 3.3.2013 i Berlingske, side 14, at den dårligere overlevelse for danske kvinder med brystkræft i forhold til andre lande i stort omfang skyldes, at 80% af danske kvinder ikke har fået tilbudt mammografiscreening. Engholm ved godt, at hun driver underlødig propaganda i modstrid med kendsgerningerne, idet den fejl, hun begår, er så elementær, at den kendes af alle, der beskæftiger sig med screening for kræft.

Berlingske fortalte, at tre år efter, at diagnosen er stillet, er 89% af danske kvinder i live, sammenlignet med 91-94% i Norge, Sverige, Canada og Australien. Det er ikke nogen reel forskel. Man screener for at fremrykke diagnosetidspunktet, og danske screeningsansvarlige antager, at screening fremrykker diagnosetidspunktet med tre år [1]. Hvis det er rigtigt, vil ingen, der får stillet diagnosen ved screening, være død af brystkræft tre år senere, dvs. treårsoverlevelsen er 100%. I øvrigt var treårsoverlevelsen kun 87% i Storbritannien, som har screenet siden 1988, altså lavere end i Danmark, men det kommenterer Engholm ikke.

Det er videnskabeligt snyd at sammenligne treårsoverlevelsen for kræft mellem lande, der screener i forskellig grad. Det har jeg påpeget flere gange over for KB, inkl. Engholm, bl.a. i Ugeskrift for Læger [2], når KB er kommet med sin vildledende propaganda.

Det, man skal gøre, er naturligvis at se på, om dødeligheden af brystkræft ændrer sig, når man har screening, sammenlignet med, når man ikke har screening. Det gør den ikke. Vi har set på tallene for Danmark [3]; andre forskere har set på andre lande, og dér var der heller ingen effekt at spore. Den reduktion i dødeligheden af brystkræft, vi har set, skyldes indførelse af effektive behandlinger, og den startede i de samme kalenderår, selv i nabolande som Norge og Sverige, der indførte screening med 10-15 års mellemrum [4]. Kan det siges tydeligere?

Vildledningen af befolkningen er så udtalt i alle lande, at jeg har skrevet en hel bog om det [5] og også en folder til kvinderne, som frivillige har oversat til 17 sprog, fordi de følte, at de også blev misinformeret i deres lande (www.cochrane.dk).

KB vælger at fortsætte med vildledende propaganda frem for videnskabelig hæderlighed efter at være blevet advaret gentagne gange.

Har KB ingen skam i livet?

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Litteratur

  1. Njor SH, Olsen AH, Blichert-Toft M et al. Overdiagnosis in screening mammography in Denmark: population based cohort study. BMJ 2013;346:f1064.

  2. Gøtzsche PC. Ubrugelige tal om kræftoverlevelsen efter den danske kræftplan. Ugeskr Læger 2008;170:3442.

  3. Jørgensen KJ, Zahl PH, Gøtzsche PC. Breast cancer mortality in organised mammography screening in Denmark: comparative study. BMJ 2010;340:c1241.

  4. Autier P, Boniol M, Gavin A et al. Breast cancer mortality in neighbouring European countries with different levels of screening but similar access to treatment: trend analysis of WHO mortality database. BMJ 2011;343:d4411.

  5. Gøtzsche PC. Mammography screening: truth, lies and controversy. London: Radcliffe Publishing, 2012.

> Svar: En god nyhed om dansk brystkræftoverlevelse

Jeg undres over Peter Gøtzsches harme i et debatindlæg i Ugeskrift for Læger over, hvad en journalist i et dagblad har citeret mig for at kommentere til en ny artikel i British Journal of Cancer [1].

I denne artikel sammenlignes stadiefordelingen ved diagnose for brystkræftpatienter i 2000-2007 i Australien, Canada, Danmark, Norge, Sverige og England, og her vises bl.a. treårsoverlevelse efter brystkræft generelt og stratificeret på stadie (I-IV). I artiklen ses, at ca. 30% af de danske patienter med brystkræft havde det laveste stadie (stadie I) ved diagnose, mens andelen var over 40% i de øvrige lande. Det, synes jeg, hænger fint sammen med, at Danmark i perioden 2004-2007 i 80% af landet ikke tilbød mammografiscreening, mens det var standard i de øvrige lande. Patienter, der bliver diagnosticeret ved mammografiscreening, vil væsentligst blive diagnosticeret i stadie I.

Generelt faldt brystkræftoverlevelsen med stigende stadie. Sammenlignes brystkræftoverlevelsen mellem lande for de enkelte stadier, var den danske overlevelse på niveau med overlevelsen i de øvrige lande, bortset fra England, som havde dårligere stadiespecifik overlevelse. Det er da en god nyhed for danske patienter med brystkræft, så jeg forstår ikke Gøtzsches problem.

Seniorstatistiker, cand.stat. Gerda Engholm, Forebyggelse og Dokumentation, Kræftens Bekæmpelse. E-mail: Gerda@cancer.dk

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

LITTERATUR

  1. Walters S, Maringe C, Butler J et al. Breast cancer survival and stage at diagnosis in Australia, Canada, Denmark, Norway, Sweden and the UK, 2000-2007: a population-based study. Br J Cancer 2013;108:1195-208.