Skip to main content

Ytringsfrihed er ikke det samme som ytringspligt

Overlæge Richard N. Farlie, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Sygehusene i Ringkjøbing Amt. E-mail: farlie@mail.dk pdf-udgave Overlæge Richard N. Farlie, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Sygehusene i Ringkjøbing Amt. E-mail: farlie@mail.dk Overlæge Richard N. Farlie, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Sygehusene i Ringkjøbing Amt. E-mail: farlie@mail.dk pdf-udgave

1. nov. 2005
2 min.

Den 22. oktober 2004 florerede en historie i både TV 2, i ra-dioen og i gratisavisen MetroXpressen. Historien angav, at antallet af provokerede aborter på raske fostre vil stige med 50% efter indførelse af 1.-trimester-scanning af gravide efter Sundhedsstyrelsens (SST) nye retningslinjer [1].

I historien citeres en læge, John Brodersen (JB), som mener, at »Der vil blive sorteret børn fra, som enten er helt raske eller kosmetisk kun fejler ganske lidt. Det har man bare ikke tænkt på.« Udsagnet er forkert, og hvis JB havde læste notatet fra SST [2], vil han kunne læse følgende: »Med korrektion for, at en del af disse ellers vil være spontant aborteret/dødfødte, kan stigningen anslås til +80 provokerede aborter, hvor fostret ellers vil være levendefødt, og overleve gennem en kortere eller - for flertallets vedkommende - længere årrække med alvorlige fysiske eller psykiske handikap.« Det er noget helt andet end raske fostre og fostre med små skønhedsfejl.

JB angiver også, at der er en falsk positiv rate på 5% ved det nye undersøgelsestilbud, og at disse gravide får sygeliggjort deres graviditet. JB er åbenbart ikke klar over, at falsk positivraten på den nuværende aldersscreening er 12%, nemlig de kvinder på 35 år eller derover, som får foretaget invasiv prænatal diagnostik. Det betyder således, at antallet af invasive undersøgelser kan mere end halveres, samtidig med at detektionsraten øges fra ca. 35% til omkring 90%.

Der findes kolleger, som er imod indførelse af screening af gravide, etiske eller religiøse grunde, og det må man selvfølgelig respektere.

I lyset af den netop aktuelle influenzavaccinesag er det vigtig at pointere, at selvom der er ytringsfrihed i Danmark, også for læger, betyder det ikke, at læger har ytringspligt. Det er helt i orden at indrømme, at man ikke har tilstrækkelig viden om et emne og henvise til dem, som nu ved noget om sagen.

SVAR:

Litteratur

1. Retningslinjer for fosterdiagnostik - prænatal information, risikovurdering, rådgivning og diagnostik. København: Sundhedsstyrelsen, september 2004.

2. Notat vedrørende nye retningslinjer for fosterdiagnostik. København: Sundhedsstyrelsen, 10. oktober 2003.