Skip to main content
Mindeord

Erik Kristian Holst

1.12.1929-7.11.2013.

Med professor Erik Holsts død har det danske samfund mistet en markant socialmedicinsk personlighed og Lægeforeningen en af det 20. århundredes mest betydningsfulde personer.

At skrive en dækkende nekrolog over min nære ven og samarbejdspartner gennem mere end 50 år er umuligt; i stedet blot et par eksempler, der viser Eriks formidable formåen til at forene organisatorisk kunnen og fremsyn med en dyb socialmedicinsk respekt for etik og menneskerettigheder.

Da daværende undervisningsminister Ritt Bjerregård i 1975 etablerede de faglige landsudvalg, blev Erik Holst første formand for det faglige udvalg for sundhedsuddannelser, FLUSU. Erik fik hurtigt understreget FLUSUs rolle som det rådgivende organ, bl.a. da det blev foreslået at reducere Panum Instituttet fra fem til tre bygninger. FLUSU foreslog fire bygninger - det ville muliggøre plads til en femte bygning, såfremt den skulle blive nødvendig en gang – og det blev den.

Da knap 2.000 studenter i 1975 tilmeldte sig medicinstudiet – svarende til 2% af en fødselsårgang – alene i København var det umuligt at undervise så mange. Ritt Bjerregaard besluttede at indføre adgangsbegrænsning.

Erik Holst og jeg udarbejdede reglerne herfor. Udgangspunktet var, at studentereksamenskarakteren – uanset linje – var adgangsbillet. For de studenter, der ikke havde opnået en høj nok studentereksamenskarakter indførte vi kvote 2 for studenter med et samfundsengagement. Kvote 2 blev en stor succes - og eksisterer den dag i dag. Erik Holsts socialmedicinske ideer stod her sin prøve.

Som formand for bestyrelsen i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, RCT, udførte Erik Holst et fantastisk arbejde for RCT, og det Internationale Rehabiliteringsråd, IRCT, bl.a. i 1993 under FN’s konference om menneskerettigheder, hvor det lykkedes for Erik Holst og RCT's stifter Inge Genefke at få kapitlet »Freedom from Torture« med i handlingsprogrammet og dermed at give frihed for tortur topprioritet i FN-regi. Tyve år senere tjener det stadig FN’s ære at give frihed for tortur topprioritet.

Jeg vil savne Erik som ven. Dansk lægegerning kan være stolt af Erik Holsts store arbejde, der har skabt international respekt og anerkendelse.

Bent Sørensen

Kolleganyt