Content area

Milica Branislava Zdravković (født Cenanović)

17. 6.1940-17. 1. 2018

Milica blev født i Jugoslavien (nuværende Serbien) med forældrene Branislav og Nadezda Cenanović, der var uddannet som henholdsvis agronom og jurist. Hendes bror, Matija Cenanović, er uddannet ingeniør og bor i Canada.

Milica blev student fra Subotica Gymnasium i 1959 og begyndte herefter at læse medicin pa Beograd Universitet. Her mødte hun sin kommende mand, Danilo Milana Zdravković, der arbejdede som instruktør. Danilo havde været udvekslingsstudent på Skælskør Sygehus og havde fået arrangeret, at han kunne få job der som læge, når han flygtede fra det dengang kommunistiske styre i Jugoslavien. Danilo kom til Danmark i 1963 og Milica i begyndelsen af 1964. Hun færdiggjorde sin uddannelse som læge ved Københavns Universitet i 1969. Selvom hun blot manglede det allersidste af sin uddannelse, valgte hun at repetere anden del af studiet i København for at sikre sig, at hun kunne sproget og ikke var bagud fagligt.

Milica startede sin karriere i Odense på Patologisk Institut, men fattede hurtigt interesse for gynækologi/obstetrik eller måske valgte faget hende. Hun fik dansk indfødsret i 1972, kursusstilling i 1976/1977 og blev speciallæge i gynækologi og obstetrik i 1980. Milica var ansat pa specialafdelinger på sygehusene i Odense, Frederiksberg, Sønderbro, Svendborg og Vejle, inden hun i 1986 blev overlæge på Hjørring Sygehus, hvor Danilo også var overlæge. I 1989 blev hun administrerende overlæge og blev portrætteret i Ugeskrift for Læger i artiklen: ”Viljen til sejr”. I 1997 valgte hun at søge til København for at søge nye faglige udfordringer kombineret med, at Danilo og hun ønskede at flytte til hovedstaden igen. Hun blev først ansat som afdelingslæge og senere overlæge pa Hvidovre Hospital, indtil hun gik på pension i 2007.

Milica havde en meget bred faglig indsigt, og selvom hendes store faglige interesse lå inden for føtalmedicin, besad hun først og fremmest en helt unik kombination af faglig styrke, menneskelig indsigt, ydmyghed, viljestyrke og beslutsomhed, som mange patienter, pårørende og kollegaer nød godt af.

Hendes familie betød alt for hende, og hun havde en stærk kreds af venner helt fra sin første tid i Danmark. Efter Danilos død blev hun partner med Ejvind Honoré, og de tilbragte de resterende 17 år af hendes liv sammen. Verden er blevet et fantastisk menneske fattigere.

Æret være dit minde.

Milan Zdravković

Maja Zdravković

Matija Cenanović

Ejvind Honoré

Sven Arvid Birkeland

Jens Blom

Anette Blom

Niels Bang Termansen

Hakon Kaalund Jensen

Aksel P. Lange