Content area

Niels H. H. Heegaard

5.12.1959-26.9.2017

Den 27. september 2017 blev en sorgens dag på Afdeling for Klinisk Biokemi, Odense Universitetshospital (OUH), da den chokerende meddelelse om Niels Heegaards uventede død bredte sig på afdelingen.

Niels Heegaard var en højt begavet, klinisk biokemiker, en excellent kollega samt en god ven. Man kunne ikke undgå at blive smittet af Niels’ gode humør, skæve humor og lyse væsen. Vi har kendt ham i mange år og kom særligt tæt på ham, da han for nylig i et år var overlæge i klinisk biokemi på vores afdeling, og sidenhen da han som ekstern professor havde en ugentlig arbejdsdag i Odense ved siden af sit job som chef for klinisk biokemi på Afdeling for Autoimmunologi og Biomarkører på Statens Serums Institut.

Niels har sat et stort fingraftryk i Odense med talrige publikationer, projekter af international topkvalitet og central deltagelse i oprettelsen af et amyloidosecenter på OUH. Niels var en lysende stjerne på den biokemiske himmel, han havde stor teknisk indsigt, fornemmelse for store videnskabelige spørgsmål og »næse« for vigtige nye analyser. Han ejede desuden en sjælden evne til at dække hele det translatoriske spektrum og diskuterede på lige fod med både basale proteinforskere på universitetets Naturvidenskabelige Fakultet og klinisk arbejdende læger på OUH. Niels var også en god leder med klarhed i sin kommunikation og empati for sine medarbejdere. Han var optimist i sin tilgang til problemerne, men samtidig meget realistisk i sin implementering af løsninger, og det udløste store resultater overalt, hvor Niels brugte tid. Han var konkurrencemenneske, men besad en stor portion befriende selvironi, som da han f.eks. grinende fortalte om sin ansigtsfraktur efter et fald på cykel efter en våd julefrokost.

Niels var et stort menneske med mange andre talenter end de lægefaglige. Han købte tit ind til sin familie på vej hjem fra Odense og lavede maden, selvom han kom sent hjem. Han var en ivrig korsanger, løber og sejlsportsmand. Niels’ alt for tidlige bortgang er et stort tab for både OUH og SDU. Vi tænker på Niels’ efterladte kone og to voksne børn, og vi vil savne ham tit.

Søren Paludan Sheikh

Lars Melholt Rasmussen