Skip to main content

121 millioner til psykiatrisk forskning

Anne Steenberger, as@dadl.dk

23. mar. 2012
2 min.

Et forskerhold på Aarhus Universitetshospital har mandag formiddag fået 121 millioner kroner fra Lundbeck Fonden. Pengene skal finansiere de første tre år af et ni-årigt forskningsprojekt, der har som mål at finde årsagen til fem af de sværeste psykiske lidelser, nemlig skizofreni, maniodepression, depression, ADHD og autisme. Leder af projektet er Anders Børglum, der er professor på Institut for Human Genetik, Aarhus Universitet.

De 121 millioner er et historisk højt beløb inden for psykiatriområdet. Der ligger også flere års arbejde bag, siger Anders Børglum, der betegner projektet som "kæmpestort."

Det særlige ved dette projekt, også internationalt, er at det fokuserer på fem store psykiske lidelser på en gang med flere forskellige indfaldsvinkler, også på en gang. Man vil se på genetiske, miljømæssige og sociale faktorer, der spiller ind på sygdommens udvikling og forløb.

"At vi ser på det hele er enestående i internationalt sammenhæng. Det er ikke mindst fordi vi kan det her i landet takket være vores biobanker og diverse registre, som giver os mulighed for at se på det hele på tværs."

En grund-undren i projektet er, at mennesker reagerer meget forskelligt på psykiske sygdomme.

"Der er tale om meget heterogene grupper. For eksempel ved vi, at nogle mennesker, der får skizofreni, udvikler en svær langvarig sygdom og ender som posedamer. Andre med samme lidelse kommer over det og bliver professor på et universitet," forklarer Anders Børglum.

Ved at forske i lidelserne ud fra de forskellige vinkler håber forskerne på kunne se nogle mønstre og grupperinger af patienttyper, hvor nogle har de og de kendetegn, andre nogle andre. Der vil også blive gennemgået registre over behandlingsrespons. Det vil også indgå i kortlægningen.

"På den måde vil vi gerne kunne profilere den enkelte patient ud fra genetiske og miljømæssige faktorer. Det vil have stor betydning for, hvilken behandling, vi skal give patienten. Vi kan i langt højere grad tilpasse behandlingen den enkelte patient - om det så er medicinsk eller terapeutisk," forklarer Anders Børglund.

Han håber også at kunne forebygge lidelser.

"Vi vil se på den betydning, miljømæssige faktorer har på hjernens udvikling. Hvad påvirker fx hjernen i fostertilstanden, det kan være D-vitamin, niveauet af jern. Der kan også være visse infektioner, der muligvis påvirker hjernens udvikling - det er noget vi ved meget lidt om," siger Anders Børglum.

Forskningsprojektet er forankret i Århus, men har forskere fra hele landet med i gruppen. Projektgruppen består af professor Anders Børglum, der er videnskabelig leder, professor Ole Mors, Aarhus Universitetshospital, professor Preben Bo Mortensen, Aarhus Universitet, professor Thomas Werge, Region Hovedstadens Psykiatri og professor Merete Nordentoft.