?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Nyhed / 8. nov 2017
Foto/collage: Rasmus Dahl-Sørensen

13.500 bag brev til sundhedsministeren

Nyheder

OPDATERET - Åbent brev fra tusinder af læger til sundheds minister Ellen Trane Nørby (V) beskriver de uheldige følger, en fastholdelse af Svendborg-dommen vil få i sundhedsvæsenet.

Dato
8. nov 2017
Forfattere
Klaus Larsen, kll@dadl.dk
💬 0

Over 13.500 læger, medicinstuderende og andre sundhedsfaglige har skrevet under på et åbent brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Brevet er en støtteerklæring til den yngre læge, som ved Landsretten blev dømt i den såkaldte Svendborgsag. Hensigten med erklæringen var oprindelig et krav om at få sagen indbragt for Højesteret. Det blev den - som omtalt på Ugeskriftet.dk - i dag, onsdag.

Udover ønsket om at få sagen vurderet ved Højesteret peger det åbne brev over for ministeren på en lang række problemer, der opstår i kølvandet på Svendborg-dommen:

Brevet peger på, at det muligvis giver juridisk mening, når dommen pålægger læger et massivt øget fokus på dokumentation. ”Men i et travlt, dynamisk og uforudsigeligt arbejdsmiljø med syge mennesker, er det urealistisk og uhensigtsmæssigt”, hedder det.

Dommens krav om, at læger personligt skal følge op på deres ordinationer ved at overvåge andre faggrupper, vil desuden være ødelæggende for et tillidsfuldt tværfagligt samarbejde og for den gensidige respekt for hinandens faglighed.

En særlig kritik retter sig mod den rolle, Styrelsen for Patientsikkerhed har spillet:

”Det lærende sundhedsvæsen ofres til fordel for straf på enkeltpersoner, og denne politiske linje gør os særdeles utrygge. Vi er bekymrede for, at fagpersoner i højere grad vil tie om deres fejl, i stedet for at indberette dem i UTH-systemet. Det vil forringe patientsikkerheden fremadrettet, da vi vil gå glip af essentiel læring, der er med til at forebygge at lignende fejl opstår”, skriver afsenderne af det åbne brev.

De frygter, at lægerne ved at efterleve dommen tvinges til at gå på kompromis med deres faglighed, og at det vil føre til længere ventetider, behov for flere læger, et ineffektivt sundhedsvæsen, samt personaleflugt og yderligere forværring af lægemanglen.

”Sagen kan således få store konsekvenser for det danske sundhedsvæsen og i sidste ende medføre en betydende forringelse af patientsikkerheden – og situationen bør tages alvorligt”, lyder det i henvendelsen til ministeren.

Det er lægerne bag bevægelsen #detkuhaværetmig.dk – som indtil nu har engageret 5.750 læger og medicinstuderende i protest mod Svendborgdommen – der står bag indsamlingen af underskrifter.

Næsten 5.000 af underskriverne er læger, og 2.000 er medicinstuderende.

Læs det åbne brev til ministeren her

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 23/2017

Senest kommenteret

Når journaler bliver afkrydsningsskemaer
💬
8
Christian Frøkjær Thomsen 20. nov 2017 20:59
Akutmodtagelser mangler mere end speciallæger
💬
2
Pal Bela Szecsi 20. nov 2017 17:55
Ikkekirurgisk behandling aflumbal nerverodspåvirkning
💬
4
Hans Henrik Freudenthal 20. nov 2017 17:10
Man bliver heller ikke klogere af misinformation…
💬
2
Martin Bo Christensen 20. nov 2017 15:22
Du skal ikke frygte Patienterstatningen
💬
2
Bent Varming 20. nov 2017 12:21