Skip to main content

240 overlæger klager over angreb på unikt uddannelsesmiljø

Stort antal uddannelsesstillinger flyttes administrativt i Midtjylland – blandt andet fra afdeling, der er kåret som danmarksmester i videreuddannelse

Regionshospitalet Silkeborg (Foto: Region Midtjylland)
Regionshospitalet Silkeborg (Foto: Region Midtjylland)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

6. jan. 2014
3 min.

Region Midtjylland vil flytte et stort antal uddannelsesstillinger fra Regionshospitalet Silkeborg. Det sker uden forudgående diskussion med begrundelsen, at man ønsker en mere jævn fordeling af uddannelsesstillingerne på regionens hospitaler.

Planen har udløst en klage til Sundhedsstyrelsen fra de 240 overlæger på regionshospitalerne i Silkeborg og Viborg. Også regionens radiologiske specialeråd har sendt en klage over regionens håndtering af sagen. ”klagemuligheden drøftes givet også i andre specialer”, siger ledende overlæge Ulrich Fredberg, Diagnostisk Center i Silkeborg.

Regionens videreuddannelsesudvalg, der består af de uddannelsesansvarlige overlæger på regionens hospitaler, er ikke taget med på råd om, hvor uddannelsesstillingerne skal placeres. Heller ikke det regionale videreuddannelsesråd er blevet spurgt, fortæller Ulrich Fredberg, der kalder beslutningen ”en betydelig nedgradering af et enestående uddannelsesmiljø”.

For Ulrich Fredbergs afdeling betyder beslutningen helt konkret, at der forsvinder fem uddannelseslæger, og nogle stillingstyper bliver reduceret fra to til blot én, hvilket har stor uddannelsesmæssig betydning.

”Det svarer til 15-20 procent af samtlige vores yngre læger, og det betyder, at vi skal foretage nogle betydelige reduktioner”, siger Ulrich Fredberg.

”Når vi har haft så mange uddannelsesstillinger, hænger det sammen med, at dels at vi har indgået flere aftaler med regionen gennem årerne om merarbejde, som disse uddannelsesstillinger er en del af, og dels at vi er et godt uddannelsessted. Vi er blevet kåret som landets bedste uddannelsesafdeling, og vi har et unikt uddannelsesmiljø, som det har taget år at opbygge”.

- 240 overlæger er mange. Tror du, jeres klage vil nytte?

”Det er mange. Men jeg mindes heller ikke nogen sag, hvor man i den grad har forbigået og trådt så mange over tæerne. Og vi har da også en kraftig mistanke om, at man forsøger at bruge det som rekrutteringsmiddel til afdelinger, der har svært ved at rekruttere, frem for at lade sig lede af rent uddannelsesmæssige hensyn”, siger Ulrich Fredberg.

”Og vi undrer os over, hvorfor der mon træffes så kæmpestore beslutninger, uden at politikerne bliver inddraget”.

”De omstillinger og besparelser, vi har været igennem, har slet ikke haft en så indgribende virkning som det, der nu kommer ud af den blå luft – måske for at hjælpe andre afdelinger, der har svært ved at rekruttere”.

- Måden, det sker på, er måske kritisabel. Men er det ikke rimeligt at fordele de yngre læger til steder, der har brug for dem? Er I og Viborg ikke bare nogle egoister, der vil have det hele?

”Nu er det jo bare sådan, at fordelingen bliver endnu mere skæv. For de to hospitaler i Randers og Horsens, der får de fleste, vil få væsentligt flere, end vi f.eks. har i Silkeborg, trods de medicinske afdelinger er lige store. Horsens har omkring 50 uddannelsesstillinger, mens der er 27 i Silkeborg.

Ifølge Midtjyllands Avis har et uddannelsesudvalg i Region Midtjylland sat spørgsmålstegn ved, om Regionshospitalet Horsens har kapacitet til at løfte opgaven, og om kvaliteten af blandt andet uddannelsen af læger på Radiologisk afdeling bliver forringet. I en inspektorrapport fremhæves Silkeborgs uddannelsesniveau inden for netop radiologi som højt, og rapporten anbefaler, at afdelingen skal have flere uddannelseslæger.