Skip to main content

Der er mangel på speciallæger i Danmark, især i yderområderne. Det har fået Nordjyllands, Sønderjyllands og Storstrøms Amter samt Bornholms Regionskommune til at samarbejde med det svenske rekrutteringsfirma Paragona i et pilotprojekt. Den 1. december i år starter ca. 40 polske speciallæger hos de fire amter efter et halvt års intensiv sprogtræning og indføring i dansk sygehuskultur.

Paragonas søsterselskab, Kalmena, har flere års erfaringer med at rekruttere polske læger til det svenske sundhedssystem. I øjeblikket arbejder ca. 250 polske læger i Sverige.

De danske yderamter har i flere år lagt an til samarbejdet med Paragona. Der var allerede i 2002 besøg i Sverige, hvor man hørte om Paragonas koncept samt på dansk/svensk udspurgte polske læger med arbejde i Sverige.

»Der har også været en delegation i Polen for at besøge det uddannelsessted uden for Warszawa, hvor de polske læger lærte svensk sprog og sygehuskultur, og hvor der fra 1. juni vil blive uddannet læger til det danske sygehusvæsen«, forklarer lægelig konsulent, Carsten Larsen, Nordjyllands Amt.

Bornholms Regionskommune er også med i pilotprojektet. »Her på Bornholm får vi ingen ansøgninger, når vi slår overlægestillinger op; senest søgte vi en mave-tarm-kirurg og en ortopædkirurg. Bliver dette en succes, vil vi søge flere læger i Polen«, siger sygehuschef Brian Lerche, Bornholms Centralsygehus i Rønne.

Bred vifte af specialer

Nordjyllands Amt regner med, at der fra den 1. december vil være 24-25 polske læger i amtet. De polske læger skal dække en bred vifte af specialer, anæstesiologi, radiologi, kirurgi, medicin, gynækologi. I Storstrøms Amt kommer der seks polske læger formidlet via Paragona, to geriatere, en øjenlæge, en øre-næse-hals-læge, en neurolog og en radiolog, mens der i Bornholms Regionskommune kommer fire polske læger, tre kirurger og en radiolog. Sønderjyllands Amt får i første omgang tre polske læger plus muligvis en ægtefælle, en anæstesiolog, en lungemediciner og en endokrinolog samt måske en ortopædkirurg.

Til de cirka 40 stillinger kom der over 500 ansøgninger. Paragona har så fundet de bedst egnede, der har søgt stillinger hos de fire danske arbejdsgivere. Paragona har et omfattende rekrutteringsprogram, der både inkluderer de polske speciallægers erfaringer samt en psykologtest, der fortæller, hvor sprogegnede de er (se artikel om Paragona).

Tre i stedet for kun en

Polakkerne har været på besøg hos deres fremtidige arbejdsgivere for at se på de forskellige sygehusafdelinger og hvilke forhold, amterne kan tilbyde omkring bolig og andre forhold.

Nordjyllands Amt regnede i første omgang kun med at ansætte 15 læger. Da en gruppe polakker var på besøg ude på afdelingerne, steg antallet dog. »I Hobro ville de gerne have en kirurg, men da der så kom tre kvalificerede polakker på besøg, ville afdelingen gerne ansætte dem alle tre«, forklarer Carsten Larsen.

De nyankomne polske speciallæger betyder, at nogle af de mindre sygehuse i amtet stadig kan oprette turnusstillinger. »De polske læger er således med til at øge produktionen og videreuddannelsen i det danske sundhedsvæsen«, forklarer Carsten Larsen.

Sprog betyder mest

Ifølge sundhedsfaglig direktør i Sønderjyllands Amt, Claus Toftgaard, er det især det intensive sprogkursus, der har betydet, at amtet har valgt Paragona til at stå for rekrutteringen af polske læger.

»Det er et godt koncept, fordi de både får nogle sproglige færdigheder og lærer om den danske sygehuskultur.«

Også Carsten Larsen synes om Paragonas koncept. »Amtet har brugt andre polske firmaer før, og det var ingen succes, fordi der var sproglige og kulturelle vanskeligheder.«

Integration på afdeling

Nordjyllands Amt er i gang med at forberede et integrationsprogram for de polske læger og deres familier i samarbejde med lægekredsforeningen. »Vi vil hjælpe med de praktiske ting, finde en bolig, hjælpe ægtefællen med at finde job, finde en skole eller børnehave til børnene. Vi vil også hjælpe med spørgsmål, som hvordan man får en polsk indregistreret bil med til Danmark. Samtidig vil vi arbejde for at få dem integreret på deres respektive afdelinger«, forklarer Carsten Larsen.

De polske speciallæger bliver ansat som afdelingslæger i tidsubegrænsede stillinger. »Vi slår stillingerne op på normal vis og ,risikerer` selvfølgelig, at der kommer flere ansøgere til stillingerne«, siger han.

Inden de polske læger kan få dansk autorisation, skal de til en sprogtest på niveau 2, der svarer til niveauet på et dansk universitet.

Rekrutteringsudgift hurtigt tjent ind

Paragona får kr. 290.000 pr. ansat polsk læge. Med i den pris er en kvalitetsgaranti. Lever den polske læge ikke op til de medicinske og sproglige ønsker, får amtet pengene tilbage fra Paragona.

Nordjyllands Amt har regnet ud, at det beløb er tjent ind på fem måneder i forhold til at bruge en udefrakommende lægekonsulent eller ved at lade overlæger arbejde på planlagte fridage. Regnes der med overarbejde, vil det tage 11/3 måned, før udgiften på kr. 290.000 er dækket. De polske læger bliver ansat på treårige kontrakter.

Da Polen den 1. maj 2004 blev medlem af EU, overgik polske læger fra at være tredjelandslæger til at være EU-læger, som umiddelbart kan få dansk autorisation. Sundhedsstyrelsen venter dog stadig på retningslinjer fra EU.

Mange lægeprogrammer

De danske yderamter har allerede en del udenlandske læger ansat for at afhjælpe lægemanglen, blandt andet har Nordjyllands Amt iværksat et projekt for at hjælpe flygtninge og indvandrere med lægeerfaring ind i det danske sundhedsvæsen. De fire amter i Region Syd: Fyns, Sønderjyllands, Ribe og Vejle Amter, har en fuldtidsansat medarbejder, der hjælper tredjelandslæger med at blive integreret i det danske sundhedssystem. Der arbejder også mange tyske læger i Danmark. Sønderjyllands Amt har således en aftale med Højskolen Østersøen i Aabenraa om intensive danskkurser til tyske læger. Amtet har en særlig aftale med den nordtyske lægeforening. Det er dog svært at sige nøjagtigt, hvor mange udenlandske læger, der arbejder i Danmark, fordi det skifter hele tiden.

Ifølge Sundhedsstyrelsens lægeprognose 2003 vil antallet af speciallæger falde fra cirka 11.600 i dag til 10.000 om 20 år. I mange år er efterspørgslen efter speciallæger steget med cirka to procent om året.

Mange polske læger i Danmark og flere er på vej

I øjeblikket er der 63 polske læger, der har opnået dansk autorisation. En del af disse har også fået dansk speciallægeanerkendelse. Tallet er dog ikke udtryk for, hvor mange der arbejder i Danmark. Sidste år fik 36 polske læger midlertidig autorisation til virke i Danmark. Indtil videre har kun en enkelt polsk læge fået midlertidig autorisation i år, men som beskrevet i anden artikel er flere på vej.

Efter Polen blev medlem af EU fra den 1. maj, skal Danmark anerkende eksamensbeviser, certifikater og andre kvalifikationsbeviser for sundhedspersonale fra Polen. Sundhedsstyrelsen har endnu ikke modtaget retning slinjer fra EU-Kommissionen, når det gælder anerkendelse af polske lægedokumenter, men Sundhedsstyrelsen har fået tiltrædelsesdokumentet og er begyndt at behandle ansøgninger fra blandt andre polske læger.

De 40 polske læger, der skal starte på de danske sygehuse den 1. december i år, skulle derfor ikke have problemer med at få autorisation.