Skip to main content

ADHD er ikke noget, man bare vokser fra

Annette Hagerup, journalist, annette@hagerup.info

7. apr. 2009
3 min.

Selvom en række psykiatere i deres hverdag har mødt adskillige voksne med opmærksomhedsforstyrrelse og hyperaktivitet ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) og ADD (attention deficit disorder), er disse tilstande endnu ikke officielt anerkendt som lidelser, der findes hos voksne.

ADHD og ADD (tidligere DAMP) er på WHO's ICD-10 liste alene opført som en børnepsykiatrisk diagnose.

Fagfolk i Danmark er da også uenige om, hvorvidt voksne overhovedet kan lide af disse »børnesygdomme«, og denne faglige uenighed har på det seneste været genstand for heftig debat i Ugeskriftets spalter.

Som en konsekvens heraf har overlæge på Alkoholenhederne ved Hvidovre Hospital, Marianne Breds Geoffroy, nu taget initiativ til stiftelsen af et nyt videnskabeligt selskab med titlen Dansk Selskab for Klinisk Neuropsykiatri. Selskabet inviterer til stiftende generalforsamling medio april.

Formålet er at skabe en faglig platform for især psykiatere, der behandler patienter med neuropsykiatriske lidelser. »Vi har brug for et forum, hvor vi kan diskutere emner som bl.a. diagnostik og medikamentel behandling af udviklingsforstyrrelser. Ikke kun hos børn, men gennem alle livsfaser. Personer, der har haft uerkendt ADHD siden barndommen, har typisk angstlidelser og depressioner som voksne,« fortæller Marianne Breds Geoffroy. Hun fortæller, at ADHD og ADD ikke er psykiske sygdomme i gængs forstand, men derimod en neurologisk udviklingsforstyrrelse, som man næppe kan vokse sig fra.

»Disse mennesker er født med et hypersensibelt sansesystem, der betyder, at de indfanger alle synsindtryk og alle lyde. I dette sansebombardement er de ikke i stand til at filtrere uvedkommende informationer fra og holde fokus på en enkelt ting. I voksengruppen manifesterer forstyrrelsen sig ofte også med en konstant indre uro, der driver mange ud i et misbrug af alkohol og hash. Livslange søvnproblemer og spiseforstyrrelser er også blandt de hyppige symptomer.«

På Alkoholenhederne i Hvidovre har man nu i et år tilbudt patienterne at blive psykiatrisk screenet for bl.a. ADHD. En opgørelse tyder på, at ca. 20 pct. af patienterne lider af ADHD eller ADD.

Marianne Breds Geoffroy fortæller, at behandlingen af voksne med ADHD består af både medicin og kognitiv terapi i form af indlæring af nye vaner og nye måder at mestre hverdagen på.

Det præparat, som ifølge Lægemiddelstyrelsen er førstevalg til behandling af ADHD og ADD, er det amfetaminlignende stof methylphenidat med handelsnavnene Ritalin, Medikinet og Concerta. »Det er vigtigt, at psykiatere, der behandler ADHD, kun udskriver stimulerende medicin i forbindelse med et struktureret behandlingsforløb,« understreger Marianne Breds Geoffroy. Hun fortæller, at methylphenidat virker modsat på mennesker med ADHD og ADD end på andre. Hvor amfetamingruppen normalt virker stærkt opkvikkende, virker den beroligende på de ADHD/ADD-ramte.

Hun håber, at det nye selskab vil få andre specialer, ikke mindst de praktiserende læger, til at interessere sig for patientgruppen. »Man kan sjældent se på voksne, at de har ADHD/ADD.«

Fakta

Tid og sted:

Dansk Selskab for Klinisk Neuropsykiatri holder stiftende generalforsamling onsdag den 15. april, kl. 18.00-20.00 i Auditoriet - Psykiatrisk Afdeling O - Rigshospitalet.

Læs mere på www.DSKNP.dk