Skip to main content

Ældre medicinske patienter får handlingsplan

Klaus Larsen kll@dadl.dk

6. jan. 2012
2 min.

En national handlingsplan for den ældre medicinske patient ser omsider dagens lys. Planen understøttes af en bevilling på 200,4 mio. kr. fra regeringen og satspuljepartierne, oplyser Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Planen rummer 11 konkrete initiativer til at løfte kvaliteten i indsatsen for de ældre medicinske patienter frem til 2015.

De to helt centrale initiativer er forløbskoordinatorer, der skal sikresammenhæng i patientforløbene samt opfølgende hjemmebesøg af praktiserende læge og hjemmesygeplejerske, der skal forebygge genindlæggelser.

Af de 200 mio. kr. er 97 mio. kr. afsat til fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorer til særligt svækkede ældre patienter, mens der er sat 45 mio. kr. af til de opfølgende hjemmebesøg.

Handlingsplanen bygger bl.a. på Sundhedsstyrelsens mere omfattende oplæg, "Styrket indsats for den ældre medicinske patient - fagligt oplæg til en national handlingsplan" fra foråret 2011.

Den omfatter i alt 11 initiativer, heriblandt 15 mio. kr. styrkelse af rationel farmakoterapi i regionerne gennem en lægemiddelenhed (15 mio. kr.) og 20 mio. kr. til udvikling af samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis om subakutte og akutte tilbud, f.eks. i tilknytning til akutstuer eller sundheds- og akuthuse.

Snor i kommunerne

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, erklærer sig tilfreds med, at handlingsplanen nu gør de mange hensigtserklæringer fra Sundhedsstyrelsens oplæg "lidt mere konkrete":

"Det synes jeg blandt andet, vi opnår med forløbskoordinatorerne og de opfølgende hjemmebesøg", siger hun.

Der har lydt en del kritik af kommunernes håndtering af de sundhedsopgaver, de allerede har fået overdraget. Har du tillid til, at de kan levere det, der skal til i forbindelse med forløbskoordination? At de 97 mio. kr. ikke forsvinder ned i et hul?

"Ja. Det fremgår af planen, at der skal laves en udmøntningsplan for de konkrete initiativer i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL. Og i den plan skal der fastlægges 'milepæle' og konkrete målsætninger for de enkelte initiativer, som alle parterne er forpligtede til at overholde", siger Sophie Hæstorp Andersen.

"Og styregruppen omkring 'den ældre medicinske patient skal være med til at følge op på, at pengene faktisk også går til de enkelte initiativer - lige som f.eks. kræftstyregruppen gjorde med Kræftplan III".