Det kan Nykøbing F. Sygehus tale med om. Tag for eksempel det hepatologiske ambulatorium, som Helmer Ring-Larsen på 77 år driver hver fredag på stedet.
"Yngre læger og også sygeplejersker kan deltage i mit ambulatorium, hvis de kan sige sig fri for andet arbejde. Så sidder de her og lytter og spørger. Jeg underviser også de studerende, der er udstationeret på sygehuset, i nogle hepatologiske emner", fortæller han, som indtil for 11 år siden var overlæge på Rigshospitalet og professor i farmakoterapi på Københavns Universitet.
Jobbet i Nykøbing F. er dog langtfra Helmer Ring-Larsens eneste opgave. Således har han endnu en ugentlig dags arbejde med hepatologi i en praksis i København, som indehaves af kardiologen Christian Lange.
Og endelig har han siden 2000 ledet et obligatorisk kursus i farmakoterapi på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København. Det er med til at holde ham opdateret.
"Der er 17 undervisere udefra, som er specialister og opdaterede i kardiologi, gastroenterologi, neurologi osv. Så når man sidder og hører med ved forelæsningerne, så bliver man også opdateret", siger han.
Hvad gør du ellers for at holde din viden ved lige?
"Det er meget lettere i dag end for 10-20 år siden. Der går jo ikke fem minutter efter en konference, før det hele ligger på nettet. Og hvis du er i tvivl om noget, kan du altid finde guidelines hos de videnskabelige selskaber".
Helmer Ring-Larsens brede berøringsflade fra både klinik og universitet er med til at sikre, at han fortsat får lov af Patientsikkerhedsstyrelsen til at arbejde som læge.
"De ser en del på, at du ikke sidder alene, men er sammen med nogen, som du kan sparre med. Så det gør jeg med Christian [Lange, red.]. Og i Nykøbing F. er det er vigtigt, at jeg er en del af et team. Så jeg er der klokken 8 hver fredag til morgenkonference på Medicinsk Afdeling, så jeg også bliver opdateret i andre dele af intern medicin, ligesom jeg løbende konfererer med andre på Gastroenterologisk Afsnit", siger han.
Letter rekruttering
Fra ledelsens side er de ældre læger selvsagt værdifulde som arbejdskraft, helt lavpraktisk.
”De har en kæmpebetydning – de holder sammen på det”, siger ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Nykøbing F. Sygehus, Benedicte Wilson. Men de kan også have andre roller. F.eks. kan de være med til at lette rekrutteringen af nye, unge kolleger.
”De kommer med den viden og erfaring, de har. Og noget af det, vi skal rekruttere på, er mentorer. Nogle, som de unge læger kan lære af og se op til”, siger hun.
Den vinkel har også Lægeforeningen øje for. Den har oprettet et mentornetværk, som formidler kontakt mellem medlemmerne og såvel helt nyslåede læger som kolleger med fuld fart på karrieren. Desuden er der to lederspor, hvor læger med ledelseserfaring stiller deres viden til rådighed, og endelig er der et flygtningeprojekt. I øjeblikket rummer netværket 15-20 pensionerede læger, hvilket svarer til ca. 10 pct. af samtlige mentorer.
Vokseværk giver indflydelse
Helt overordnet i Lægeforeningen er vrimlen af ældre læger nu blevet så omfangsrig, at de er blevet en faktor, der må regnes med.