Skip to main content

Akupunktur i smertebehandlingen

Ruth Kirkeby

2. nov. 2005
3 min.

Interessen for at anvende akupunktur især i smertebehandling er i rivende vækst: Mellem 1.000 og 2.000 praktiserende læger herhjemme anvender i dag akupunktur i deres dag-lige arbejde, på flertallet af landets fødesteder tilbyder jordemødre og læger akupunktur, og samtidig øges interessen for at anvende nålene hos de danske smerteenheder. Vore kurser er ofte overtegnede. Det samme gælder for de mange lokale akupunkturkurser, som de enkelte lægekreds- foreninger står for. Mange 12-mands-foreninger og lægestuderende inviterer os til at undervise i akupunktur.

Denne blomstrende interesse for akupunktur glæder vi os naturligvis over i Dansk Medicinsk Selskab for Akupunktur (DMSfA). Vi har nu 800 medlemmer, foruden læger også tandlæger og dyrlæger. Det ser nu ud som om, at Amtsrådsforeningen og P.L.O. er ved at blive enige om, at læger skal honoreres for deres akupunkturbehandlinger.

Akupunktur er blevet accepteret som behandling af en række lidelser såsom rygsmerter, migræne, kvalme og led-smerter af de lægelige organisationer i f.eks. Storbritannien og Tyskland. Stadig flere lande, som vi normalt sammenligner os med, anbefaler - og refunderer - lægelig akupunktur til behandling af forskellige lidelser.

Akupunkturnålene virker, også selv om vi endnu ikke i vores vestlige naturvidenskabelige begrebsverden nøjagtigt kan forklare hvorfor. Ved søgning på Medline under akupunktur fremkommer 8.000 referencer. Der udføres forskning i akupunktur i stigende omfang også i vestlige lande. Nedenstående følger nogle eksempler på sådanne projekter.

Akupunktur sammenlignet med flunarizin ved migræne

I et nyt italiensk studie, der blev offentliggjort i Headache i oktober 2002, hvor 160 patienter med migræne blev randomiseret til behandling med akupunktur eller flunarizin, viste man signifikant nedsættelse af analgetikaforbrug og anfaldshyppighed i begge grupper. Kun i akupunkturgruppen var der signifikant nedsættelse af smerteintensiteten, og ligeledes fandtes der færre bivirkninger hos de akupunkturbehandlede. I et tidligere dansk studie fandtes den forebyggende effekt af akupunktur ved migræne at være på niveau med effekten af propranololbehandling.

Disse forskningsresultater støtter undertegnedes egne opgørelser over behandling af 186 patienter med migræne og/eller spændingshovedpine, hvoraf 145 opnåede en væsentlig bedring på mere end 50% eller blev raske (Tabel 1 ).

Akupunktur kan forbedre behandlingen
af kroniske lænderygsmerter

En nyligt publiceret artikel i Pain, der omhandler en randomiseret, blindet, kontrolleret undersøgelse med tre måneders followup, havde til formål at belyse, hvorvidt akupunktur kan forbedre den konservative ortopædiske behandling af kroniske lænderygsmerter. I alt 174 patienter indgik i undersøgelsen. Patienterne blev inddelt i tre grupper: gruppe 1: Verum-akupunktur + konservativ behandling, gruppe 2: Sham -akupunktur (placeboakupunktur) + konservativ behandling og gruppe 3: konservativ behandling alene. Der blev givet 12 behandlinger med akupunktur, og såvel patienterne som den, der opgjorde resultaterne, var blindede. Primære effektmål var en smertereduktion på over eller lig med 50% på visuel analogskala.

Resultaterne var signifikante for Verum-akupunktur med p≤0,02. Efter 3 mdr. var resultatet 77% i Verum-gruppen, 29% i Sham -gruppen og 14% i gruppen, der kun havde fået konservativ behandling. Efter 3 mdr. sås der således et højsignifikant resultat for Verum-akupunktur i forhold til de to andre grupper. Man fandt ingen forskelle i patienternes mobilitet eller i indtagelsen af NSAID. Undersøgelsen konkluderer, at akupunktur kan være et vigtigt supplement til den konservative ortopædiske behandling af kroniske lænderygsmerter.

Akupunktur mod smertetilstande

Patienter efterspørger akupunktur behandling, som især kan være en fremragende behandling ved forskellige smertetilstande som det kan være overmåde vanskeligt for ikke at sige umuligt at behandle på anden måde med succes og uden voldsomme bivirkninger. Interessen for - og brugen af - akupunktur vil givetvis stige endnu mere i de kommende år. Vi satser i selskabet på at få indført akupunktur i undervisningen på lægeuddannelserne, således at de kommende læger får kendskab til denne unikke behandlingsmetode, dens muligheder og begrænsninger.



Reprints: Ruth Kirkeby, Nellikevej 1, DK-6400 Sønderborg.