Skip to main content

Akutmodtagelsen kan gøres meget bedre

Kirsten Winding, winding@newmail.dk

13. jan. 2012
4 min.



Overlæge, ph.d. og dr.med. Annmarie Touborg Lassen er Danmarks første professor i akutmedicin. Hun er uddannet med intern medicin som speciale og har erfaringer fra adskillige områder inden for akutmedicin.

Det lå ellers ikke i kortene, at hun skulle den vej. Oprindeligt ville hun være kirurg og gynækolog, men en fredag aften, hvor hun havde en af sine første medicinske vagter på skadestuen i Grenå, og der kom fem virkeligt dårlige patienter ind, opdagede hun, hvad det er, hun brænder for.

»Her kan man virkelig gøre en forskel«, forklarer hun. »Når man står med traumatiserede eller afkræftede mennesker, der virkelig har brug for hjælp, er det altafgørende, at man prioriterer rigtigt i en fart«.

Dengang i starten af 1990'erne var der tradition for, at det var de unge, uerfarne læger, der fik de skæve vagter i skadestuen.

»Det er et helt urimeligt pres for den unge læge, og det er heller ikke godt nok for patienten. Det kan jo betyde liv eller død, hvor hurtigt man finder ud af, hvad der egentlig er galt, og hvor længe der går, inden den rette behandling påbegyndes«.

Ofte betød det, at mange patienter, der kom ind uden for normal arbejdstid, fik lov at vente, til de erfarne læger mødte næste morgen.

Patienten i fokus

Annmarie Touborg Lassen tog sammen med en kollega initiativ til en række endagskurser for yngre skadestuelæger. De tog udgangspunkt i en række cases: Hvad gør du for eksempel, når du får en ukendt mand ind, der er faldet om på gaden? Hvor syg er han? Hvordan finder du ud af det? Og hvordan prioriterer du, når der samtidig kommer en ung pige ind med et nakketraume?

»Hvis en ung mand på 17 år er bevidstløs sent en fredag aften, hvad er så den sandsynlige årsag? Ikke den samme, som hvis det er en kvinde på 75, vel? Det gør også en forskel, om du er i Danmark eller Iran. Det handler altid om at få brikkerne i puslespillet til at falde på plads og at få iværksat den rigtige behandling så hurtigt som muligt. Ventetid er spildtid og kan forringe patientens tilstand«, uddyber hun.

»Der er hele tiden nye områder, hvor vi kan gøre det bedre. For eksempel kan vi blive meget bedre til at bruge de registreringer, ambulancefolkene kommer ind med. Den øgede fokus på modtagelsen er et stort fremskridt, der simpelthen øger patienters chance for overlevelse. De kompetente læger skal helt frem i forreste række og stå klar inden for en halv time efter modtagelsen. Samarbejde og flow i systemet er nøgleord«.

Derfor er Annmarie Touborg Lassen glad for omlægningen til fælles akutmodtagelser (FAM).

»Det betyder en stor kvalitetsforbedring i behandlingen af patienten. Så må vi læger acceptere, at det ikke altid er godt nok, at vi er på arbejde fra otte til fire«.

På den nye FAM i Odense er der mange læger, der må finde sig i at få skæve vagter, som de før var fri for. Det er upopulært, men set med patientens briller er det nødvendigt, mener professoren.

Samarbejde er vigtigst

Trygfonden har bevilget tre femårige professorater i akutmedicin i hhv. Aarhus, København og Odense. Så snart har Annmarie Touborg Lassen to danske akutprofessorer at sparre med.

Den fynske professor ser stadig patienter i 8-10 timer om ugen. Desuden igangsætter og koordinerer hun forskning i akutmedicin i Region Syddanmark og Region Sjælland, vejleder ph.d.-studerende, underviser medicinstuderende og knytter internationale kontakter.

»Jeg er ikke sikker på, at patientens problem løses alene ved at uddanne akutlæger. Men jeg er helt sikker på, at fokus på akutmodtagelse som fagområde er en god ide. Akutmedicin ville helt sikkert være et spændende speciale for mange yngre læger. Men hvis det ikke er optimalt for systemet og en forbedring for patienternes behandling, skal vi ikke have det. Det vil de næste år vise. Akutmedicin må nødvendigvis altid være et fælles anliggende for hele hospitalet, for en enkelt læge eller afdeling kan jo ikke være specialiseret i alt og levere alle de specielle ydelser, patienterne har brug for«.

Blå Bog

Annmarie Touborg Lassen

50 år

Gift med en praktiserende læge og mor til to piger på 13 og 15 år

Uddannet på Odense Universitetshospital og på Epidemiklinikken på Rigshospitalet

Ph.d. i 2001

Dr.med. i 2007

Speciallæge i infektionsmedicin i 2007

Speciallæge i intern medicin/infektionsmedicin i 2008

Danmarks første professor i akutmedicin pr. 1. december 2011