De millionmange prøver skyldes, at Det Nationale Biobankregister har succes med at samle oplysninger fra ni biobanker, blandt andet fra Statens Serum Institut, Færøernes Genetiske Biobank og Rigshospitalets Biobank. Oplysningerne fra de forskellige biobanker bliver samlet og registreret ens. Fordelen er, at forskere kan slå op et enkelt sted og finde informationer om biologisk materiale fra danskerne, forklarer Lasse Boding, koordinator og ph.d. i Danmarks Nationale Biobank, der driver Det Nationale Biobankregister.
»Hele pointen er at give liv til de her prøver. Det skal føre til bedre forskning, som kommer danskernes sundhed og behandling til gavn«, siger han.
Han forklarer, at biobankerne ofte rummer flere prøver fra samme personer taget på forskellige tidspunkter af livet. Det giver mulighed for at finde prøver fra før, en sygdom brød ud, og måske finde markører for sygdomme.
900 Prøver vedrørende livmoderhalskræft
Siden Det Nationale Biobankregister blev oprettet i 2012, er flere og flere forskere begyndt at bruge oversigten. Peter Michael Bager, postdoc på Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut, har brugt biobankregistret til at undersøge, om der var en sammenhæng mellem livmoderhalskræft og en genmutation af proteinet for filaggrin i hud og slimhinder.
For at udføre testen havde han behov for prøver af DNA. I tidligere studier af livsmoderhalskræft har man normalt haft prøver fra omkring 600 patienter, men da Peter Michael Bager slog op i Det Nationale Biobankregister fandt han 900 meget anvendelige prøver med DNA fra helblod. Det gjorde det muligt at lave en større valid undersøgelse.
»Uden biobankregistret ville det være umuligt at lave så god en undersøgelse«, forklarer han.
Peter Michael Bager peger på, at eksisterede Det Nationale Biobankregister ikke, ville man ikke kunne finde så mange repræsentative prøver fra patienter. Samtidig kan forskere hurtigt finde frem til, hvilket hospital eller hvilken forskningsbiobank, der ligger inde med prøverne.