Skip to main content

Allograft transplantation inden for ortopædkirurgien

Michael R. Krogsgaard

2. nov. 2005
3 min.

Brug af allogent væv (dvs. væv som stammer fra et andet menneske) inden for ortopædkirurgien er i Danmark stort set kun sket med brug af caput femoris, som doneres af levende personer i forbindelse med hoftealloplastikoperationer. Dette knoglevæv finder anvendelse enten som findelt grød eller chips, der kan udfylde knogledefekter, eller som større knoglestykker, der kan bruges til rekonstruktion af f.eks. acetabulum.

I andre situationer, hvor transplantation er nødvendig, benytter man traditionelt autogent væv (dvs. fra patienten selv), men dette sætter en række naturlige grænser for, hvor meget væv man kan erstatte med transplantat. Ved ligament-rekonstruktion i knæet anvender man hyppigst den midterste del af lig. patellae inf. eller semitendinosus/gracilis-senerne, og dette er tilstrækkeligt ved beskadigelse af et enkelt ligament (hyppigst forreste korsbånd), men ved beska-digelse af flere ligamenter, eller ved reoperation, hvor man tidligere har anvendt autogent væv, kan det være umuligt at finde tilstrækkeligt væv på patienten selv. På samme måde kan der i forbindelse med realloplastikoperationer være så store knogletab, hyppigst fra femur, at det er vanskeligt at erstatte med knogle fra caput femoris. Til disse operationer er det nødvendigt med transplantater, som stammer fra døde donorer, og dette væv har hidtil ikke været systematisk indsamlet i Danmark.

Den begrænsede adgang til allogent væv i Danmark betyder desuden, at der er operationer, som ikke kan udføres, fordi det ikke er muligt at tage det pågældende væv fra patienten selv. Det drejer sig om menisktransplantation, brusktransplantation og erstatning af led eller store knogleområder i forbindelse med tumorkirurgi eller traumer.

Det er muligt i et vist omfang at købe allogent væv i udlandet. Kvaliteten er dog ikke altid sikker, og rent etisk bør Danmark nok også være selvforsynende.

Efter at de etiske, lovgivningsmæssige og praktiske spørgsmål har været genstand for drøftelse i de seneste par år, ser det ud til, at der i 2003 i Danmark etableres en eller flere ortopædkirurgiske vævsbanker med væv fra levende og døde donorer. Dette vil gøre det muligt i langt større omfang at hjælpe patienterne ved en række tilstande: 1) store knogletab i forbindelse med proteseløsning, herunder komplicerende frakturer, 2) flerligamentskader i knæet med svær instabilitet, 3) ligamentinstabilitet i knæet på trods af tidligere rekonstruktion, 4) smerter efter total meniskfjernelse, uden at der er degenerativ lidelse i knæet, 5) store bruskdefekter i knæet, 6) maligne bevægeapparatstumorer, som kan fjernes radikalt, og 7) tab af led i forbindelse med traumer.

Desuden vil man ved systematisk bankvirksomhed kunne udnytte det allogene væv mere effektivt gennem forarbejdning. For eksempel kan der af caput femoris fra levende donorer fremstilles poser med færdige knoglechips af forskelligt volumen, så man ikke altid skal bruge et helt caput uanset behovet, og der kan præpareres trekantede knoglestykker til indsættelse ved åben kileosteotomi af tibia. De forarbejdede produkter sparer operationstid, og vævsbankerne kan levere væv af en ensartet høj kvalitet.

Anvendelsesmulighederne er beskrevet i Tabel 1 . Der er indikationsområder, som må anses for eksperimentelle. Eksempelvis er det udokumenteret, at man kan forhindre eller reducere risikoen for degenerative forandringer i knæet efter tab af en menisk ved at erstatte menisken med et transplantat.

For at reducere risikoen for smitte ved allograftransplantation forudsættes det, at donor har lavrisikoadfærd og ikke lider af infektiøse, neoplastiske eller andre systemiske sygdomme. Donorerne testes for hiv, hepatitis B og C, syfilis og humant cytomegalovirus, og der podes fra vævet. Der er i praksis ingen problemer med vævstypeforligelighed, og den eneste forholdsregel, som skal iagttages, er, at fertile, rhesusnegative kvinder ikke må modtage væv fra en rhesuspositiv donor.



Reprints: Michael R. Krogsgaard , Ortopædkirurgisk Afdeling M, H:S Bispe-bjerg Hospital, Bispebjerg Bakke 23, DK-2400 København NV.
E-mail: mrk@dadlnet.dk