Skip to main content

Almen praksis i Region H får adgang til lyndiagnostik

Praktiserende læger i Region Hovedstaden har fået en ny mulighed for hurtigt at få af- eller bekræftet en mistanke om kræft. Lynhurtigt.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

28. okt. 2016
3 min.

Har du en patient med symptomer, der ikke helt kvalificerer vedkommende til et pakkeforløb, og er du praktiserende læge i Region Hovedstaden? Så kan du nu henvise vedkommende direkte til CT-skanning af brystkasse og maveregion - samt ultralyd af sidstnævnte - og forvente svar tilbage inden for et døgn.

Initiativet er en udmøntning af Kræftplan IVs insisteren på hurtig udredning. Som der står i planen:

"Når mistanken om kræft opstår, skal udredningen gå hurtigt. Derfor er det vigtigt, at lægen nemt

kan henvise patienter med uklare symptomer til hurtig udredning på regionernes diagnostiske

centre eller til afklarende undersøgelser på sygehuset. Den hurtige udredning gavner også de

patienter, der viser sig ikke at have kræft, da de hurtigere får afklaret, om de er raske eller har

en anden sygdom".

Det er netop denne sidste kategori af patienter, der ikke fejler noget alvorligt, som lyndiagnostikken er rettet mod.

"De fleste mennesker, som praktiserende læger sender til disse CT-skanninger, vil heldigvis få besked om, at der ikke er kræft eller noget andet alvorligt at se på billederne, og så har de mennesker fået vished og kan med tryghed tage hjem og fortsætte deres hverdag", siger formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Karin Friis Bach R) i en pressemeddelelse.

Bortset naturligvis fra de forhåbentlig få patienter, der ikke går så glat igennem.

"I enkelte tilfælde vil skanningerne afsløre en kræftknude, og så kan patienten hurtigere komme i gang med en behandling", siger Karin Friis Bach.

Ud over lyndiagnostikken, som placeres på Frederiksberg Hospital, får almen praksis i hovedstaden også mulighed for at anvende en specialistrådgivning bemandet med en radiolog i tilfælde af abnorme fund, eller hvis lægen har spørgsmål til beskrivelse og fortolkning.

Og endelig har regionen oprettet 10 organspecifikke rådgivningsfunktioner, hvor de praktiserende læger kan ringe direkte til kræftspecialister på hospitalerne i regionen og rådføre sig.

Flemming Skovsgaard, formand for de praktiserende læger i hovedstadsregionen, PLO-H, mener, at det er et udmærket initiativ, som muligvis kan gå hen og skabe præcedens også for de øvrige regioner, men han mener samtidig, at det ikke kommer til at omfatte særligt mange patienter.

"Det er yderligere et tilbud, men jeg tror, det vil vedrøre ret få patienter. Hvis de ikke bliver fanget af kræftpakken og der heller ikke er indikation for at sende dem videre til et diagnostisk center, så vil vi - ofte måske i dialog med en mave- eller lungelæge eller hvad det nu kan være - kunne henvise direkte til disse undersøgelser", siger han.

"Det er selvfølgelig svært at sige, men umiddelbart, når jeg kigger på min egen verden, så er det ekstremt få".