Skip to main content

Ambulante udredningsforløb skal forhindre indlæggelser

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

21. apr. 2009
5 min.

I en tid, hvor der tales meget om specialisering og om store supersygehuse, går der 30 medicinske speciallæger på Regionshospitalet Silkeborg og drøfter, hvordan de yderligere kan udvikle deres tværfaglige samarbejde.

Begrundelse: De er ved at skabe et center for viden og udvikling, hvor man kan lægge gevinsten ved tværfaglighed til summen af kompetencer.

Formål: At udvikle metoder til planlagt ambulant udredning samt planlagt elektiv indlæggelse, der kan nedbringe antallet af akutte indlæggelser.

»På vores medicinske afdeling er alle ni specialer repræsenteret, og det er ret unikt og baggrunden for, at netop vi er blevet tildelt rollen som Center of Excellence. Vi har gennemført de første forløb, og vi er netop nu i gang med dels dialogen med områdets praktiserende læger om de nye tilbuds udformning, dels er vi ved at fastlægge arbejdsgange, procedurer osv. Og iderigdommen og entusiasmen er stor«, fortæller ledende overlæge Ulrich Fredberg.

Behovet for tværfaglige udredninger vokser

I det danske sygehusvæsen samles akutmodtagelserne i de kommende år på færre hospitaler. Det skal sikre ekspertise til en hurtig og sikker diagnosticering, så patienten kan komme under behandling på det relevante speciale.

»Problemet er bare, at man i nogle tilfælde ikke umiddelbart kan afklare, hvad patienten fejler. Der skal undertiden en række undersøgelser til, og det er jo uhyre vigtigt, at man diagnosticerer korrekt. Når først patienten kommer ind på en monofaglig specialiseret afdeling, er man naturligvis primært koncentreret om netop den sygdom, man er specialist i på den pågældende afdeling. Det er specialiseringens pris. Derfor kan det være nødvendigt med grundige, tværfaglige udredningsforløb for de patienter, man ikke ved, hvad fejler, eller hvor patienten fejler flere ting. Det skal vi kunne tilbyde i Center of Excellence, og vi skal kunne gøre det ambulant på en enkelt dag, så indlæggelse enten slet ikke bliver nødvendig, eller så patienten kan blive subakut indlagt. Ligesom en højt monofagligt specialiseret afdeling har nogle specielle kompetencer, som man ikke har mulighed for at udvikle i samme omfang på en bredt tværfagligt specialiseret afdeling, så har sidstnævnte afdelinger omvendt naturligvis nogle kompetencer, som man af organisatoriske årsager ikke har mulighed for at udvikle i samme omfang på de højt specialiserede afdelinger«.

I tilfælde, hvor behandling er nødvendig, kan der blive tale om flere parallelle behandlingsforløb for patienter med flere medicinske sygdomme.

Ulrich Fredberg er ikke i tvivl om, at behovet for tværfaglige udredninger er voksende:

»Dels bliver vi danskere ældre og ældre, og der er dermed flere patienter, der har flere sygdomme. Dels kan lægerne mere end tidligere, blot patienten med det samme kommer i den rigtige behandling. Derfor kan det være afgørende med en hurtig, tværfaglig udredning, så behandling kan sættes i gang, frem for en situation hvor patienten over en længere periode skal gennemgå en række undersøgelser. Samtidig skal dette selvfølgelig ses i lyset af specialiseringen: Engang havde vi centralsygehusene, der så på helheden og derefter sendte de patienter, hvor det var nødvendigt, videre til specialister på universitetssygehuse. Problemet er, hvis de sygehuse, der før blev betegnet som centralsygehusene, bliver så store, at de også er specialiserede. Så er det nødvendigt med en mulighed for tværfaglig udredning, hvor der ses på helheden. Og det er der, vi kommer ind i billedet«.

»Lad os se patienten i morgen klokken 10«

Center of Excellence skal løbende udvikle sig, og det er i høj grad speciallægerne i Silkeborg, der selv skal udfylde rammerne og forme modellen.

»Vort mål er at kunne gennemføre en række undersøgelser og parallelle forløb på en måde, så det hele afvikles ambulant over en enkelt dag. Man kan forestille sig en situation, hvor den praktiserende læge sidder med en patient, som han eller hun gerne vil have os til at se på. Lægen mener måske, det er noget med hjertet, men er ikke sikker. I stedet for at lade patienten indlægge, kan vi så sige: ,Godt, lad os få patienten ind til et forløb i morgen klokken 10`. Vi lægger så et program for undersøgelse. Vi har alle specialerne klar, laboratoriet er klar, ambulatoriet er klar, røntgen er klar, og den praktiserende læge sørger for, at vi får de relevante resultater fra blodprøver mv. En vigtig del af udredningen vil herefter ske ved konferencebordet, hvor alle specialer er med. Her drøftes undersøgelsernes resultat, og om der skal foretages yderligere undersøgelser. Den tværfaglige vurdering betyder, at nogle undersøgelser kan undgås. Der spares tid, og vi kan trække på styrken i den tværfaglige vurdering«, siger Ulrich Fredberg.

Resultat: Enten undgår patienten helt indlæggelse, eller også bliver patienten med det samme indlagt, så behandling af den eller de medicinske sygdomme kan komme i gang. Alternativet kunne være en akut indlæggelse, hvor patienten over en længere periode skulle gennem en række undersøgelser, eller at patienten kom ind på det forkerte speciale, fordi ikke alle sygdomme var konstateret eller prioriteret under diagnosticeringen.

Forskning, dokumentation og uddannelse

Ud over ambulante udredninger forberedes der ifølge Ulrich Fredberg andre mere udadgående tiltag, der skal forebygge indlæggelser. Det kan være i form af hjemmebesøg, det kan være gennem Shared-Care Teams, der består af læger, sygeplejersker og terapeuter, og det kan være en udbygning af teleKOL til andre patientgrupper. I projekt teleKOL er patienten så at sige indlagt på hospital i sit eget hjem, og lægen »går stuegang« uden at være fysisk til stede.

Forskning og dokumention bliver en vigtig del af virksomheden i Center of Excellence, så erfaringer og viden kan bruges i den øvrige del af Region Midtjylland og i resten af landet. Hele sygehuset opprioriterer således kraftigt opbygning af et forskningsmiljø med Ph.d.-studerende ikke kun i de klassiske lægevidenskabelige fagproblematikker, men også i organisation bl.a. ved hjælp af sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen.

»Samtidig er vi ikke i tvivl om, at vi uddannelsesmæssigt vil blive meget attraktive. I forvejen kan man jo opleve hele det medicinske kompendium hos os«, siger Ulrich Fredberg.

Han håber, at Center of Excellence kan vise nogle veje frem, hvor den tværfaglige udredning ikke kun betyder færre indlæggelser og hurtigere behandling der, hvor det er påkrævet. Det skal også kunne give patientsikkerheden et løft:

»Cancerundersøgelsen fra 2007 viste nogle for mig at se ret alarmerende tendenser til øget dødelighed blandt dem, der har flere sygdomme, selv om vi isoleret set er blevet bedre til at behandle cancer. Jeg håber, at Center of Excellence kan være med til at finde nogle metoder, så vi får større helhed i diagnosticeringen af dem, der har flere medicinske sygdomme. Det er vigtigt, hvis denne udvikling skal vendes«, siger Ulrich Fredberg.