Skip to main content

Avis: Vaccineproducenter køber positiv omtale

Forskere og læger, som har udtalt sig positivt om den bivirkningsmistænkte HPV-vaccine, har økonomiske bånd til bl.a. vaccineproducenterne.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
24. sep. 2015
2 min.

”De får millioner til forskning, løn for gode råd og foredrag og betalte rejser”, skriver metroXpress. Avisen har fundet frem til 15 læger og forskere, som har udtalt sig positivt om HPV-vaccine, og som har modtaget honorarer fra lægemiddelindustrien, herunder producenterne bag vaccinen, der mistankes for at fremkalde bivirkninger hos et antal unge kvinder.

Ifølge avisen har for eksempel professor Susanne Krüger Kjær, Kræftens Bekæmpelse, modtaget 3,4 mio. kr. fra Merck, der fremstiller vaccinen Gardasil.

Over for avisen erklærer hun, at den forskning, hun leder, bliver peer reviewed og publiceret uafhængigt af resultatet.

”Alle artikler sendes til tidsskrifter med peer-review, og i alle artikler gør vi meget ud af at fortælle om vores relationer til industrien, så folk kender grundlaget”, siger Susanne Krüger Kjær.

Professor ved Karolinska Instituttet, Lisen Arnheim Dalstrøm, er en af fem hovedforfattere til det store dansk-svenske studie fra Statens Serum Institut af HPV-vaccinen fra 2013 blandt knap en million piger. Hun har også modtaget forskningsmidler fra Merck og andre lægemiddelproducenter, skriver metroXpress.

”Forhindrer kritiske spørgsmål”

Selv siger hun til avisen, at pengene går til instituttet – ikke til hende personligt, og hun tilføjer, at det indgår i kontrakterne, at industrien ikke kan diktere, hvad hun publicerer.

”Jeg kan forstå, at nogle stiller spørgsmålstegn ved, om mine udtalelser er troværdige. Disse indvendinger kommer ofte fra folk, der ikke har kendskab til forskningen, og hvad jeg rent faktisk baserer mine udtalelser på. De er altid baseret på de resultater, jeg når frem til: hvad der sker i befolkningen”, siger Lisen Arnheim Dalstrøm.

Andre læger og forskere, som avisen har talt med, har modtaget midler til deres arbejdspladsers forskningsfonde, har siddet i advisory boards eller fået foredragshonorarer.

Til metroXpress siger seniorforsker Karsten Juhl Jørgensen fra Det Nordiske Cochrane Center, at de økonomiske forbindelser skaber ”et venskabsbånd, som forhindrer, at man stiller de kritiske spørgsmål”, og henviser til evidens for, at sådanne interessekonflikter øger sandsynligheden for, at man når frem til et positivt resultat.