Skip to main content

Behandling af kroniske smerter er mangelfuld

Ti procent af verdens befolkning har ondt i leddene, men et nyt internationalt projekt med en dansk forsker i spidsen vil fylde hullerne i smertevidenen.

Foto: Colourbox.dk
Foto: Colourbox.dk

Alexander Tange, ata@dadl.dk

10. feb. 2016
2 min.

Hvad er usynligt, uhelbredeligt og symptomatisk hos en tiendedel af verdens befolkning og samtidig koster Danmark milliarder af kroner årligt?

Svaret er kroniske smerter i led, muskler og knogler.

En folkesygdom som Lars Arendt-Nielsen, læge og smerteforsker ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, vil gøre noget ved.

Faktaboks

Fakta

”Der skal fokus på ledsmerte, fordi det påvirker så mange mennesker. Det er ca. to tredjedele af alle kroniske smertepatienter, som har smerte fra led og muskler. Det er et stort klinisk problem, og vi skal vide meget mere om det, end vi gør i dag,” siger Lars Arendt-Nielsen til ugeskriftet.dk på et pressemøde om projektet.

Han leder kampagnen ”2016 Global Year Against Pain in the Joints,” der forsøger at kaste ny forskning af sig samt sprede viden til behandlere og politikere.

Smerter i lænd og ryg alene koster samfundet 4,8 mia. kr. om året, og medicinsk behandling med f.eks. gigtmedicin har ifølge Lars Arendt-Nielsen vist sig at have store bivirkninger. Desuden fører den kirurgiske behandling ofte til flere smerter ifølge Lars Arendt-Nielsen, som mener, der har været en helt forkert tilgang til behandlingen.

”Vi ved ikke så meget om, hvad der sker med nerverne. Vi ved, hvad der sker med knoglerne og med brusken, men problemet er, at der er nerver involveret i det hele. Det eneste vi ved, er, at de på den ene eller anden måde bliver meget mere følsomme over for smerten, og at det er med til at forstærke de smertesignaler, der kommer, ” siger Lars Arendt-Nielsen.

Statens Institut for Folkesundhed beskriver også lidelsen som en kompliceret størrelse, der skal ses i sammenhæng med personens reaktion på smerte, som kan komme fra mange strukturer. Det bliver gjort værre af, at patienter, hvor man ikke kan opdage gigt radiologisk, stadig klager over smerter ifølge et faktaark fra "2016 Global Year Against Pain in the Joints.".

”Smerter er, hvad patienten syntes det er, ” siger Arendt-Nielsen.