Skip to main content

Børneafdelingen på Herlev sat under tilsyn

Styrelsen for Patientsikkerhed har rejst en tilsynssag mod børne- og ungeafdelingen på Herlev Hospital i kølvandt på et meningitis-dødsfald. Afdøde fik ikke antibiotika, men det gjorde personalet.

22. maj 2017
3 min.

Børne- og ungeafdelingen på Danmarks største akuthospital er sat under tilsyn, skriver dr.dk.

Årsagen er problemer med diagnosticering og behandling af smitsom meningitis. Bl.a. døde en 16-årig dreng i 2016 af sygdommen efter flere gange at have været på hospitalet, hvor lægerne afviste, at han havde meningitis.

"Ud fra klagesagen og de oplysninger, som er kommet frem i medierne, har vi kunnet konstatere, at der potentielt også kunne være en fremadrettet risiko for patienter, der fejler meningokoksygdom (smitsom meningitis red.)", siger Anette Petri, tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, til dr.dk.

Styrelsen mener bl.a., at Herlev Hospital har brudt retningslinjer ved at give personalet på afdelingen antibiotika, som havde opholdt sig på den stue, den afdøde dreng - Mathias Baadsgaard-Lund - have været på.

"Det er jo den total omvendte verden. Den syge patient, som kommer med klassiske symptomer på meningokoksygdom, får ikke penicillin, hvorimod det raske personale, som absolut ikke skal have penicillin, bliver behandlet", siger Anette Petri til dr.dk.

Hospitalets vicedirektør Jan Toftholm er imidlertid ikke enig.

"Det er ikke i strid med reglerne, og det er ikke uden medicinsk grund. Og det kan jeg begrunde i, at når vi har frontpersonale, der ind imellem bliver udsat for infektionssygdomme, så er der nogle regler, og det er nogle, embedslægen har lavet", siger han til dr.dk.

Region Hovedstaden har også iværksat en analyse.

"Vi vil og skal gøre alt hvad vi kan, for at blive bedre til håndtere denne frygtelige sygdom. Derfor er det helt naturligt, at vi laver en bredere analyse af området, så vi ruster os bedst muligt. Det er utroligt vigtigt, at vi lærer af vores erfaringer, og denne meget ambitiøse analyse er et vigtigt skridt på vejen", siger Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, i en pressemeddelelse.

Der er ikke nogen faglig begrundelse for at tilbyde personalet penicillin, som er en type af antibiotika, fastslår Anette Petri:

- Det er i strid med retningslinjerne. Personalet, der har behandlet meningokokpatienter, skal som udgangspunkt ikke have forebyggende behandling.

Tilsynschefen forklarer, at det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der beslutter, hvem der skal have forebyggende behandling med antibiotika, når en person har fået konstateret meningitis.

Herlev: Ikke i strid med reglerne

På Herlev Hospital er vicedirektør Jan Toftholm uenig i, at hospitalet har brudt reglerne ved at have tilbudt personalet antibiotika.

- Det er ikke i strid med reglerne, og det er ikke uden medicinsk grund. Og det kan jeg begrunde i, at når vi har frontpersonale, der indimellem bliver udsat for infektionssygdomme, så er der nogle regler, og det er nogle embedslægen har lavet, siger han.

Region Hovedstadens regionsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, at de regler, som Styrelsen for Patientsikkerhed udstikker, selvfølgelig skal følges.

- Det skal der rettes op på. Hvis ikke det sker lokalt, så må vi sikre os, at det sker regionalt, siger hun til DR.