Skip to main content

Briter frygter læge-exodus efter Brexit

Den britiske lægeforening BMA advarer: Tusinder af læger fra EU-lande overvejer at forlade Storbritannien, efter Brexit-afstemningen, fordi de ikke føler sig velkomne.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. feb. 2017
2 min.

Helt op til 12.000 læger, som uddannet i andre europæiske lande, overvejer at forlade Storbritannien efter afstemningen om landets udtræden af EU. Det viser en rundspørge foretaget af den britiske lægeforening, British Medical Association (BMA).

Den britiske lægeforening mener, at det vil være ”katastrofalt” for NHS (det offentlige sundhedsvæsen, red.), som i forvejen lider under stor lægemangel

BMA har spurgt næsten 1.200 læger fra såkaldte EEA-lande, om de overvejer at forlade Storbritannien efter folkeafstemningen om britisk EU-medlemskab sidste sommer. 500 (42 pct.) svarede ja, 309 (26 pct.) svarede nej, mens 23 pct. var usikre. 106 svarede ikke.

EEA omfatter de 28 medlemmer af EU samt Norge, Island og Liechtenstein. Af de 281.000 læger i det britiske lægeregister er 178.000 uddannet ved britiske universiteter. 31.000 (11 pct.) uddannet i et andet EEA-land. 72.000 er uddannet andre steder i verden.

For første gang i 30 år føler jeg mig som en fremmed her Hubertus von Blumenthal, tysk læge, efter 30 år i NHS

Udsigten til en lægeflugt bekymrer BMA. ”På et tidspunkt, hvor NHS (det offentlige sundhedsvæsen, red.) allerede er på bristepunktet og lider under invaliderende personalemangel, vil det være en katastrofe og true kvaliteten i patientbehandlingen”, siger BMA-talsmand Mark Porter til BMA’s hjemmeside.

”Betydningen af Brexit, i kombination med regeringens retorik om ’hjemme-dyrkede’ læger, har fået mange sundhedsfaglige fra EU til at føle sig marginaliserede”, hedder det på BMA’s hjemmeside.

Hubertus von Blumenthal arbejder som praktiserende læge i Cambridgeshire og har boet i England i 30 år. Han siger til BMA, at han indtil folkeafstemningen aldrig havde tænkt på sig selv om ”indvandrer”. Men det har ændret sig:

”For første gang i 30 år føler jeg mig som en fremmed her”, siger han til BMA.

”Mine patienter siger: ’Nåh, du behøver ikke rejse, du kan bl,ive, for du er læge. Vi kan lide dig. Det var ikke dig, vi mente’, men realiteten er, at regeringen ser EU-borgere som mig som en forhandlingsbrik uden tanke på, hvad vi har bidraget med til landet”.

Blumenthal kalder situationen ”nervepirrende” og siger, at skønt han ikke bryder sig om tanken, overvejer han, om tiden er kommet til at rejse – enten til Tyskland eller til Irland, hvor hans kone kommer fra.