Skip to main content

Cancer pancreatis 2010

Overlæge Flemming Burcharth

29. apr. 2010
4 min.

I Danmark er incidensen af pancreascancer 18 pr. 100.000. Ubehandlet er den mediane overlevelse ved pancreascancer seks måneder, og færre end 10% af patienterne overlever mere end et år efter diagnosen. Femårsoverlevelsen på 0,5% er den laveste overlevelse ved alle cancersygdomme. Dette skyldes blandt andet, at symptomerne ved pancreascancer er så ukarakteristiske, at på det tidspunkt, hvor diagnosen stilles, hvilket ofte først er 4-6 måneder efter symptomdebut, er 80-85% af tumorerne ikke mulige at behandle kirurgisk. Patienter med ikterus som første symptom (tumorer i caput pancreatis nær ductus choledochus) har dog mulighed for tidligere diagnostik. Andre patienter kommer først sent til diagnostik. Eneste mulige kurative behandling er resektion.

I dette nummer af Ugeskriftet gennemgås diagnostik og behandling af pancreascancer i fire artikler. Desuden er der en artikel om duodenalcancer, som er en meget sjælden cancer, men med et lignende forløb som pancreascancer. Artiklerne viser, at resultaterne af operativ og onkologisk behandling af pancreascancer er forbedret betydeligt i de senere år.

Der er stadig ikke fundet tumormarkører til screening for pancreascancer. De billeddiagnostiske metoder er nu så gode, at diagnosen kan stilles med stor sikkerhed. Med ultralydskanning, computertomografi (CT) og magnetisk resonans (MR)-skanning kan man påvise tumorer, der er under 2 cm i diameter. Brug af MR-kolangiopankreatikografi til noninvasiv fremstilling af galdeveje og pancreasgang har erstattet endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi. Med endoskopisk ultralydskanning kan man diagnosticere pancreastumorer, mens de er små, samt visualisere forstørrede lymfeknuder og tage biopsi. Ved bedømmelse af operabilitet skal indvækst i andre organer, v. mesenterica superior og v. portae, karcinose og metastaser udelukkes. Karrene kan bedømmes ved CT- og MR-angiografi, som har afløst konventionel angiografi. Med laparoskopi med laparoskopisk ultralyd-skanning kan man påvise inoperabilitet i 25% af de tilfælde, som man med de andre metoder fandt operable, og disse patienter kan derfor undgå et nyttesløst operativt indgreb. Yderst sjældent er corpus- og caudacancere resektable på diagnosetidspunktet [1].

Resektion af pancreascancer er en omfattende kirurgisk procedure. Whipples procedure benyttes ved caputcancer. Dansk Pancreas Cancer Gruppe har for nylig udgivet retningslinjer for de operative procedurer. De bedste resultater er opnået i de få centre, hvor man opererer et tilstrækkeligt stort antal patienter til at opnå operativ rutine i proceduren. Disse steder er den operative morbiditet på omkring 25%, og den operative mortalitet er på 5-6% eller derunder. Femårsoverlevelsen for operabel cancer i caput pancreatis er på disse centre steget til 20-25%, og ved små periampullære cancere uden spredning er den steget til 35-40% [2, 3]. Femårsoverlevelsen er således betydelig bedre end angivet i den onkologiske artikel i dette nr. af Ugeskriftet [4]. Hos de patienter, som får recidiv, forlænges overlevelsen med 6-12 måneder, hvilket er betydeligt mere, end der er opnået ved andre palliative behandlinger. Patienterne får tillige en bedre livskvalitet [2]. Cancer pancreatis forekommer hyppigst efter 70-års-alderen, og alder i sig selv er ikke kontraindikation for operation. Den kraftige reduktion af operativ mortalitet og komplikationer, som er opnået i centre, hvor man har stor erfaring, har medført, at ældre patienter kan opnå næsten samme palliation og forlængede overlevelse, som yngre patienter kan [3].

Hos patienter med ineksstirpable tumorer kan galdevejsendoprotese aflaste svær icterus og hudkløe, men overlevelsen forlænges ikke.

Præoperativ regional stråleterapi og kemoterapi af lokalt avanceret, men ikke dissemineret caputcancer har kunnet gøre nogle af patienterne operable. Denne behandling er centraliseret i Odense. Kemoterapi med gemcitabin (folinsyreantagonist), som ikke giver sværere bivirkninger, har vist sig at kunne øge livskvaliteten og overlevelsen. Behandlingen tilbydes nu alle inoperable patienter og tilbydes også som adjuverende behandling efter operation. Fremtidige mere effektive behandlinger kan blive antistof-behandling. Alle patienter, der har pancreascancer og er i en almentilstand, der muliggør operation, bør uanset alder udredes med henblik på mulig resektion.



Korrespondance: Flemming Burcharth , Gastroenheden, Kirurgisk Sektion, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev.

E-mail: burcharth@dadlnet.dk

Interessekonflikter: Ingen


Referencer

  1. Bergenfeldt M, Moesgaard F, Burcharth F. Curative resection for left-sided pancreatic malignancy. HPB Surgery 2006;8:211-5.
  2. Andersen HB, Baden H, Brahe NEB et al. Pancreaticoduodenectomy for periampullary adenocarcinoma. J Am Coll Surg 1994;179:542-52.
  3. Burcharth F, Olsen SD, Trillingsgaard J et al. Pancreaticoduodenectomy for periampullary cancer in patients more than 70 years of age. Hepato Gastroenterol 2001;48:1149-52.
  4. Ladekarl M, Jensen BV, Pfeiffer P. Onkologisk behandling af patienter med pancreascancer. Ugeskr Læger 2010;172:1373-6.