Skip to main content

Interview: Christian Freitag er PLOs nye formand

Repræsentantskabet for PLO valgte lørdag formanden for PLO-Hovedstaden som ny formand for den landsdækkende organisation.

Christian Freitag, praktiserende læge i Holte, er PLOs nye formand.
Christian Freitag, praktiserende læge i Holte, er PLOs nye formand. (Foto: Lars Horn / Baghuset)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

13. apr. 2015
7 min.

Ikke overraskende blev Christian Freitag, praktiserende læge i Holte, i lørdags valgt - eller nærmere kåret - til ny formand for det landsdækkende PLO. Han var den eneste kandidat.

I forvejen er han formand for PLO i Region Hovedstaden. Det blev han med det højeste stemmetal ved valget sidste år.

Der blev ikke holdt en egentlig afstemning, men stemningen blev loddet. Forsamlingen blev bedt om med ved deres stemmer at tilkendegive, om de syntes, Christian Freitag er "den rigtige formand", "det modsatte" eller "det må komme an på en prøve".

Hele 39 fandt ham den rigtige formand, og kun en gjorde det stik modsatte. Det levner syv "mellemfornøjede", som vil se ham an.

Hvis man ser forhandlingsstyrke udelukkende som noget, vi truer os til, så bliver det til noget negativt. Forhandlingsstyrke for mig er, at vi er så dygtige til det, vi laver, og at det er så gennemtænkt og langtidsholdbart, at det offentlige ikke kunne drømme om at kigge efter andre løsninger.

Spørgsmålet er nu selvfølgelig, hvad han vil bruge sit mandat til. På selve mødet fremlagde han selv fire mærkesager, som han vil fokusere særligt på.

For det første: tillid frem for kontrol. For det andet: PLO skal være for hele landet. For det tredje: øget forhandlingsstyrke og endelig: tænk langt.

Hvad mener du med tillid frem for kontrol?

"Jeg håber, regionerne og Folketinget kan se, at de får mere for pengene, hvis de giver lidt slip. Vi skal have minimumskrav, ja, men jeg tror, de ville få større produktivitet. Ja, de mister lidt kontrol med, hvem og hvornår og hvor hurtigt - men hvis jeg var regionsformand eller i RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, red.), så ville jeg se på, hvor jeg fik mest for mine sundhedspenge. Ikke hvor jeg fik mest styring og kontrol over de praktiserende læger".

Hvordan skal den holdning vise sig?

"Tag for eksempel vejledninger. Vi er nødt til hele tiden at understrege, at de er vejledninger - ikke et flowchart, man skal følge, når vi sidder med patienterne. Jeg vil simpelt hen ikke sidde med et skema og krydse af, når jeg sidder foran en patient. Det er dårligt lægearbejde".

Men du går jo ind for kliniske vejledninger, og du er i gang med akkreditering?

"Med de kliniske vejledninger kommer det an på, hvordan de ser ud. Er de et afkog af DSAMs vejledninger, så er det fint og godt - vi skal både efteruddannes og vedligeholde vores kunnen. Vi skal bare huske i det sprog, vi bruger, at der er tale om vejledninger og ikke opstille en masse kontrolforanstaltninger ved siden af. Hvad angår akkreditering stiller jeg et stort spørgsmålstegn ved, om indsatsen står mål med udbyttet. Der er dele af akkreditering, der er spændende nok i kvalitetsudviklingsøjemed, men det system, man har rullet ud, kræver titusindvis af lægetimer, og vi ved ikke helt, hvor effekten kommer henne.

Dit punkt nummer to handler om at være landsdækkende?

"Jeg kommer fra måske det område i landet, hvor der er bedst lægedækning, og så kan det måske være lidt flot at sætte sådan en ambition op. Men jeg mener det faktisk. Først og fremmest fordi vi står langt stærkere i en forhandlingssituation, hvis vi kan sige, at vi har en Danmarksløsning og ikke bare en storbyløsning. Vi har en forpligtelse til at fokusere på det område, for det kommer i sidste ende os selv til gavn".

Så du skal på rundtur?

"Jeg skal lære rigtig meget om PLO nationalt. Jeg får noget rejseaktivitet. Jeg har godt nok ikke sendt min egen invitation ud endnu, men den 20. april skal jeg tilbage til Aalborg. Det vigtigste besøg, jeg har, det er i Midtjylland".

Fordi det er der, støtten til den tidligere formand er stærkest?

"Ja".

Tredje mærkesag var forhandlingsstyrken. Hvad betyder det?

"Hvis man ser forhandlingsstyrke udelukkende som noget, vi truer os til, så bliver det til noget negativt. Forhandlingsstyrke for mig er, at vi er så dygtige til det, vi laver, og at det er så gennemtænkt og langtidsholdbart, at det offentlige ikke kunne drømme om at kigge efter andre løsninger. Vi skal arbejde os til det. Nogle af de bedste midler til det er at faktisk at tage disse skridt og lave nogle store, landsdækkende aftaler, der gør os uundværlige. Det er derfor, en ting som DAMD sagen er så utroligt vigtig for os. Vi skal kunne tilbyde et godt datasystem, der tager hensyn til både den ene, den anden og den tredje lov. Så er vi svære at komme uden om, når vi nærmer os forhandlingsbordet. Det samme kan siges om FMK aftalen og de akutaftaler, der skyder op rundt omkring. Jeg tror, vi er meget bedre tjent med at lave sådanne aftaler centralt".

Den sidste og fjerde ting handler om at tænke langsigtet?

"Vi skal se lidt længere frem. Vi skal passe på med at samle små kortsigtede gevinster op. Der er vi faldet i - vi er gået rundt og har samlet 300 kr. op hist, en midlertidig aftale her og et lille plejehjem der. Det giver en udhuling af os og en skævvridning af landet. Jeg håber, at regionerne også kan se, at det faktisk er med til at skille Danmark ad. Det brede flertal i dansk politik burde være interesseret i den kontinuitet, der ligger i almen praksis, som vi har haft i 40-50 år".

Faktaboks

Fakta

Hvorfor vil du holde fast i en gammel struktur - er det ikke bare afvisning af alt nyt?

"Jeg vil hjertens gerne have, at der kommer konkurrence, f.eks. fra Falck. Så længe de arbejder på samme vilkår som vi andre. Jeg kan godt se regionernes problem og at de gerne vil have et alternativ. Men jeg vil have lov til at have ambitionen om, at vi kan dække hele landet".

Det kræver nogle læger. Dem har sektoren jo svært ved at skaffe?

"Vores image skal løftes. Det skal gøres mere attraktivt at være praktiserende læge, men vi kan ikke snakke os til det. Vi burde kunne konkurrere (med de andre specialer, red.)".

På repræsentantskabsmødet blev du spurgt til differentierede honorarer - hvad er din holdning?

"Jeg er imod, at den enkelte ydelse bliver honoreret forskelligt. Et hjertekardiogram, en samtale, en gynækologisk undersøgelse osv. skal koste det samme i Gentofte og Ishøj. Hvis der så i Ishøj er behov for noget andet - tolkesamtaler - længere tid - så er det det, vi skal se på".

Hvad med differentieret grundbeløb efter socioøkonomisk tyngde?

"Jeg skal overbevises, og jeg er i hvert tilfælde ikke overbevist endnu. Men jeg synes, vi skal være åbne over for kommuner og regioner med hensyn til ideer om, hvordan vi kan lokke eller presse folk ud i almen praksis".

Under mødet blev du også spurgt, om du havde et skyggekabinet. Det var en henvisning til SPRAL - hvad er dit forhold til den gruppe?

"Jeg kan komme ind på hjemmesiden, men jeg bruger den ikke. Der, hvor debatten foregår nu, er på lægedebatten og initiativgruppens side på facebook. Jeg tror faktisk, SPRAL som debatforum vil dø ud - med mindre, selvfølgelig, det bliver aktualiseret igen af et eller andet, der sker".

Hvorfor det?

"Nu har PLO fået en formand, der går enormt meget op i, at vi bliver nødt til at have en høj grad af indflydelse på egen klinik. Vi skal ikke være underlagt kommunale budgetter. Det, at jeg blev valgt som formand, tror jeg nedtoner behovet for SPRAL".

Formelt er Christian Freitag valgt for resten af den periode, som Bruno Melgaard Jensen trak sig fra før dens udløb. Det vil sige, at han kun er formand frem til november, hvor PLO igen skal vælge - eller genvælge - formand.