Skip to main content

Cochrane lægger afstand til Gøtzsche

Ledelsen af det internationale Cochrane-netværk tager afstand fra de anklager, som lederen af Nordisk Cochrane Center, Peter Gøtzsche, har rettet mod medicinalindustrien og mod brugen af psykofarmaka

Direktør for Nordisk Cochrane Center, professor Peter Gøtzsche. Det internationale Cochrane-netværk lægger afstand til Gøtzsches anklager  mod medicinalindustrien og mod brugen af psykofarmaka.
Direktør for Nordisk Cochrane Center, professor Peter Gøtzsche. Det internationale Cochrane-netværk lægger afstand til Gøtzsches anklager mod medicinalindustrien og mod brugen af psykofarmaka.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

25. mar. 2014
2 min.

Ledelsen af det internationale Cochrane-netværk tager nu afstand fra den kritik, som lederen af Nordisk Cochrane Center, Peter Gøtzsche, har rettet mod medicinalindustrien og brugen af psykofarmaka.

Det sker efter, at Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS) og ledende danske psykiatere tidligere på måneden henvendte sig til den øverste ledelse i det internationale The Cochrane Collaboration i Oxford og henledte opmærksomheden på en række udtalelser og debatindlæg af Peter Gøtzsche.

Peter Gøtzsche skrev den 6. januar i en kronik i Politiken, at psykiatriske patienter ville være bedre stillet uden psykiatriske lægemidler. I efteråret sammenlignede han i en bog medicinalindustrien med ”organiseret kriminalitet” og beskyldte industrien for at korrumpere sundhedsvæsenet.

”Cochrane tager det, De påpeger vedrørende professor Gøtzsches kommentarer om anvendelsen af psykofarmaka meget alvorligt. Jeg vil gerne udtrykkeligt erklære, at disse synspunkter angående dette spørgsmål ikke deles af The Cochrane Collaboration, og vi støtter dem ikke”, skriver The Cochrane Collaborations direktør, Mark Wilson i sit svar.

I brevet understreger Mark Wilson, at Peter Gøtzsche kun taler for sig selv, såvel i kronikken som i bogen ”Dødelig medicin og organiseret kriminalitet - Hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsenet”, som i efteråret 2013 udkom både på dansk og engelsk.

I kronikken skrev Peter Gøtzsche blandt andet, at borgerne ”ville være langt bedre stillet, hvis vi fjernede alle psykofarmaka fra markedet, fordi lægerne ikke er i stand til at håndtere dem”.

Siden trak han delvist i land, da han oven på en voldsom kritik fra såvel DPS som Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeren og Danske Patienter i Politiken erklærede, at han aldrig havde slået til lyd for at fjerne præparaterne, men blot advokeret for, at ”vi skal lære at bruge dem bedre”.

The Cochrane Collaboration understreger ligeledes, at Peter Gøtzsches anklager mod medicinalindustrien og hans sammenligning med organiseret kriminalitet ikke er i overensstemmelse med Cochranes holdninger.

”Vi har derfor skrevet til Professor Gøtzsche og bedt ham gøre det klart i alle fremtidige henvendeelser til enhver læser eller tilhører, at disse synspunkter på psykofarmaka er hans egne og ikke kan betragtes som repræsentative for Cochrane-samarbejdets synspunkter”.

I brevet, som foruden Mark Wilson også er underskrevet af blandt andre Cochranes chefredaktør David Tovey, skriver Cochrane-ledelsen, at den vil bede Peter Gøtzsche om ”at dele alle upublicerede data, som endnu ikke er offentligt tilgængelige, med sine Cochrane-kolleger, så de kan indarbejdes objektivt” i nye eller eksisterende Cochrane-reviews, så de danske psykiatere eller andre specialister på området kan se og vurdere dem.

Peter Gøtzsche er bortrejst og kunne ikke umiddelbart nås for en kommentar.