Problemstillingen vedrørende copyright for publiceret materiale i både Danish Medical Bulletin og Ugeskrift for Læger har hidtil været dårligt defineret. Opfattelsen har været, at copyright har været delt imellem forfatteren og Lægeforeningen (nærmere Lægeforeningens forlag). Dette ændres fremover, så reglerne bliver nemmere at administrere.
Danish Medical Bulletin er et open access -tidsskrift. Bestemmelserne om copyright følger derfor reglerne under Creative Commons Attribution non Commercial License [1]. Dette betyder, at enhver ikkekommerciel anvendelse, distribuering og reproduktion i ethvert medie er tilladt, blot den originale forfatter og tidsskriftet bliver krediteret. I praksis vil det sige, at man kan anvende artiklen eller dele heraf inkl. figurer, som man vil, når blot den originale reference citeres. Det betyder også, at forfattere og andre har lov til at have den originale pdf-fil liggende f.eks. på egen hjemmeside eller på andre elektroniske medier. Man skal således ikke spørge om lov, hverken hos forfatter eller tidsskrift.
Ugeskrift for Læger er ikke et open access -tidsskrift, og copyright til det publicerede indhold vil fremover tilhøre Ugeskrift for Læger. Forfatteren skal derfor på forfatterskabserklæringen underskrive en overdragelse af al copyright til materialet til Lægeforeningen.
Vi modtager jævnligt forespørgsler fra såvel forfattere til artikler som fra andre personer om lov til at reproducere typisk figurer fra tidligere publiceret materiale. Det kan undertiden være arbejdstungt eller umuligt at fremskaffe tilladelse fra de tidligere forfattere, og undertiden ligger publikationstidspunktet år tilbage, så forfatteren kan være umulig at kontakte. Det vil derfor være en administrativ lettelse for os, at copyright overdrages 100% til Ugeskrift for Læger, og det vil samtidig give os mulighed for at anvende noget af det publicerede materiale i andre medier, som i fremtiden vil få en større plads i Ugeskriftets videnskabelige medietilbud.
Som udgangspunkt er vi selvfølgelig positivt indstillet over for reproduktion af tidligere publiceret materiale, og vi vil støtte anvendelse til publicering i nye videnskabelige artikler eller til uddannelsesmæssige formål, såfremt den originale reference krediteres. Det vil derfor sjældent ske, at vi ikke giver tilladelse til anvendelse af tidligere publiceret materiale.
Der er dog enkelte undtagelser fra ovenstående regler for artikler publiceret i Danish Medical Bulletin. Hvis det videnskabelige arbejde kommer fra ansatte under USA's regering, kan copyright ikke overdrages til et tidsskrift. Dette gælder ligeledes for forskning, der er finansieret af The US National Institutes of Health, The Howard Hughes Medical Institute, The Wellcome Trust og formentlig flere andre finansieringskilder. I disse tilfælde vil vi ikke kræve overdragelse af copyright, som derved bibeholdes hos forfatteren.
Disse nye regler for copyright træder i kraft med det samme for alle nyindsendte manuskripter, mens manuskripter, som er på vej igennem redaktionssystemet, vil være omfattet af de tidligere regler.
Korrespondance: Jacob Rosenberg , Gastroenheden, Kirurgisk Sektion D, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk Interessekonflikter: ingen
Referencer
- http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ (22. aug 2011).