Skip to main content

Danmark behandler uregistrerede udlændinge ordentligt

Danmark lever op til sine internationale forpligtelser, når det gælder behandling ved akut sygdom af uregistrerede udlændinge, fastslår ny rapport.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

30. sep. 2014
3 min.

Åbningen af to klinikker med sundhedstilbud til uregistrerede

migranter i København og Aarhus de seneste år har rejst tvivl om, hvorvidt sundhedsvæsenets tilbud til netop den gruppe er gode nok.

Faktaboks

Fakta

Men ifølge en ny analyse fra Sundhedsministeriet lever Danmark op til sine internationale forpligtelser, når det kommer til den akutte behandling af personer, der opholder sig ulovligt i Danmark.

Analysen indeholder en gennemgang af de internationale konventioner, som Danmark har tilsluttet sig, herunder FN's konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder og Den Europæiske Socialpagt vedtaget af Europarådet. Og analysen konkluderer, at de internationale konventioner bliver efterlevet i det danske sundhedsvæsen, da også uregistrerede migranter kan få akut hjælp.

Det afgørende for mig er, at alle mennesker, der opholder sig i Danmark, selvfølgelig skal have hjælp, hvis de bliver akut syge. Nick Hækerup (S), sundhedsminister

”Det afgørende for mig er, at alle mennesker, der opholder sig i Danmark, selvfølgelig skal have hjælp, hvis de bliver akut syge. Sådan er det også i dag, for der er ingen mennesker i Danmark, der får smækket døren i hovedet på sygehuset, hvis de været ude for en ulykke eller er ramt af akut sygdom. Der skal hverken skeles til private forsikringer, nationalitet eller opholdstilladelse,” siger sundhedsminister Nick Hækkerup og tilføjer:

”Men det gælder samtidig, at hvis du opholder dig ulovligt i landet, så har du ikke adgang til helt de samme sundhedsydelser som alle andre.”

Som udgangspunkt er adgangen til sundhedsydelser i Danmark nemlig betinget af patientens bopæl, og derfor har personer uden lovligt ophold i landet begrænset adgang til sundhedsydelserne.

I 2011 åbnede den første sundhedsklinik for uregistrerede

udlændinge i København i et samarbejde mellem Røde

Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp, og i 2013 åbnede en tilsvarende klinik i Århus. Og det var på den baggrund, at sundhedsministeren besluttede at lave en analyse af området.

Formanden for Lægeforeningens etiske udvalg, Poul Jaszczak, har tidligere udtalt, at det er en medmenneskelig forpligtelse i overensstemmelse med lægeløftet at have en sundhedsklinik til denne målgruppe.

”Vi møder i hverdagen denne udsatte gruppe, og mange af dem er bange for at blive undersøgt eller indlagt. Som læger kan vi ikke lade mennesker gå rundt med ubehandlede sygdomme, for lægeløftet forpligter os til at give den nødvendige lægehjælp til alle mennesker uanset juridisk status. Derfor er vi glade for, at det nu er lykkedes at etablere klinikken,” sagde han.