Skip to main content

Danmark blandt Europas bedste til at behandle diabetes

Kun to andre lande i Europa behandler deres diabetespatienter bedre end i Danmark, viser ny opgørelse.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

17. sep. 2014
2 min.

Danske diabetikere hører til blandt dem i Europa, der får den bedste behandling - kun svenskere og hollændere er i bedre hænder.

Det viser Euro Diabetes Index 2014, som offentliggøres onsdag morgen i Wien.

”Det er dejligt for både diabetikere og vi behandlere, at den store, systematiske diabetesindsats herhjemme slår så markant igennem i det europæiske index,” siger professor ved Aarhus Universitet, Jens Sandahl Christiansen.

En hovedgrund til, at vi ligger så fint i det europæiske selskab, er vores systematiske indsats. Jens Sandahl Christiansen, professor ved Aarhus Universitet

Han har været rådgiver for den ekspertgruppe, der har rangordnet 30 europæiske lande, og det er en lang række af faktorer, der er lagt ind i bedømmelsen.

”Eksperterne har bl.a. set på vores systematiske opfølgning af patienterne, på dataindsamlingen, på vores diabetes-skoler, og hvor hurtig ny medicin indføres. Desuden er også elementer om adgangen til både læger, sygeplejersker og øjenundersøgelser med,” siger Jens Sandahl Christiansen.

Danmark har ligget i toppen i det europæiske index gennem mange år i hård konkurrence med særligt Holland og var for seks år siden faktisk på førstepladsen.

”En hovedgrund til, at vi ligger så fint i det europæiske selskab, er vores systematiske indsats,” siger Jens Sandahl Christiansen og nævner som eksempel forskningen og patientbehandlingen i DD2, Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes.

Det er på vej til at blive et af verdens største diabetesprojekter, og et af de resultater, DD2 allerede har givet, er eksempelvis, at alle, der er med i DD2, og som nu får diabetes, har mulighed for at få deres genetiske profil afklaret. Det vil fremover føre til, at alle får tilbudt lige præcist den behandling, der bedst og mest økonomisk hjælper dem.

Netop nu lægger DD2 op til et tættere samarbejde mellem almen praksis, ambulatorierne og kommunerne, og diabeteslægerne tror på, det vil betyde væsentlige behandlingsfremskridt for diabetikerne.

”Der er vi meget langt fremme - og længere end andre lande - så vi ser frem til og håber på en endnu bedre placering næste gang,” siger Jens Sandahl Christiansen.

Offentliggørelsen sker i forbindelse med 50 års jubilæumskonferencen i Den europæiske sammenslutning af diabetesforskere.