Skip to main content

Dansk Selskab for Smertemedicin

Bestyrelsen, Dansk Selskab for Smertemedicin

2. nov. 2005
3 min.

Dansk Selskab for Smertemedicin (DSSM) blev etableret ved en stiftende generalforsamling den 29. oktober 2001 i København.

Selskabets er etableret med det formål at være et forum for læger med interesse for smerter og smertebehandling, at fremme lægers kendskab til smerter og smertebehandling, at fremme den lægelige uddannelse inden for smerter og smertebehandling, at arbejde for at det lægelige interesseområde etableres som selvstændigt fagområde som overbygning på lægelige specialer, at fremme det lægeligt tværspecialiserede samarbejde, at fremme forskning nationalt og internationalt inden for området, at fremme kvalitetsudvikling inden for området og at styrke samarbejdet med andre nationale og internationale smerteorganisationer

Langvarige/kroniske non-maligne og maligne smertetilstande er sammen med akutte smerter et af sundhedssystemets største problemområder og er verden over en af de hyppigste årsager til menneskelig lidelse, invaliditet og nedsat livskvalitet.

En igangværende dansk epidemiologisk undersøgelse antyder, at ca. 20% af alle danskere i alderen 18-64 år har langvarige smerter (>6 mdr.), og at næsten halvdelen af dem ikke er tilfredse med de undersøgelser og den behandling, som de er blevet tilbudt.

Ved siden af de menneskelige lidelser er de samfundsøkonomiske omkostninger uoverskuelige. For de langvarige/kroniske smertetilstandes vedkommende har enorme ressourcer i årenes løb været anvendt i forebyggelses- og behandlingsøjemed, uden at man i væsentlig grad har opnået de ønskede resultater.

Smerte berører næsten alle lægelige specialer, men ingen af de eksisterende speciallægeuddannelser giver den nødvendige kompetence inden for det vanskeligt tilgængelige område vedr. kronisk smerte.

Ikke desto mindre er næsten samtlige klassiske kliniske specialer involveret i diagnostik og behandling, oftest med en meget snæver specialeorienteret indsats.

Uddannelsen inden for området har i Danmark været forsømt på såvel præ- som postgraduat niveau. Der eksisterer ingen overordnet organisation eller plan for smerteområdet, og udviklingen har været præget af denne mangel på overordnet sundhedspolitisk holdning og styring uden en systematisk koordinering af de aktiviteter, der er foregået.

I lighed med i bl.a. Sverige, England, USA og Finland har vi nu fundet det væsentligt at etablere et professionelt forum for læger med forskellig specialemæssig baggrund, men med en fælles interesse for smerter og smertebehandling.

DSSM vil primært arbejde på oprettelse af et særligt fagområde inden for smerteområdet bl.a. med henblik på iværksættelse af en formaliseret lægelig uddannelse. Fagområdet ønskes etableret med basis i en primær specialistuddannelse inden for flere af de klassiske lægelige specialer. Ud over dette vil selskabet tage initiativ til en række arrangementer lokalt og nationalt i form af undervisning, videnskabelige og faglige møder etc.

Bestræbelserne på at sikre et tværspecialiseret samarbejde afspejles i sammensætningen af bestyrelsen, der består af Jørgen Eriksen, formand (anæstesiolog), Flemming Bach, næstformand (neurolog), Morten Birket-Smith, sekretær (psykiater) Ole Hjort Jensen, kasserer (reumatolog) og Niels Møller (speciallæge i almen medicin).

Vi håber, at mange af vore kolleger vil finde det relevant at indmelde sig i og støtte det nyetablerede selskab. Henvendelse vedr. medlemskab kan ske til Fællessekretariatet, Kristianiagade 14, 2100 København Ø eller til DSSM's sekretær, overlæge, dr.med. Morten Birket-Smith, psykiatrisk afdeling E, H:S Bispebjerg Hospital, e-mail: mbs01@bbh.hosp.dk.

Adresse: Jørgen Eriksen, H:S Tværfagligt Smertecenter, H:S Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø.

E-mail: jeriksen@rh.dk