Skip to main content

Den Danske Kvalitetsmodel skrottes

Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) skaber for meget bureaukrati på sygehusene og skal derfor skrottes. Sådan lyder en enig udmelding fra sundhedsminister Nick Hækkerup og formand for Danske Regioner, Bent Hansen. Overlægerne glæder sig.

(Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

20. apr. 2015
3 min.

Kvalitetsmodellen har længe været under kritik for at stjæle lægernes tid fra patienterne ved at drukne dem i bureaukrati og voksende bunker af vejledninger.

Allerede i 2011 mente overlægeforeningens daværende formand, Erik Kristensen, at kvalitetsmodellen, som blev introduceret i 2005, burde skrottes:

”Al den akkreditering og arbejdet med modellen tager en bunke tid og koster en forrygende bunke penge. Meget klinisk personale bruger utrolig meget tid på noget, der ingen gavnlig effekt har for patienterne”, sagde Erik Kristensen til Berlingske.

Nick Hækkerup og Bent Hansen forstår frustrationerne hos de sygehusansatte og varsler ændringer i kvalitetsarbejdet.

Udfases frem til nytår

”Kvalitetsarbejdet skal forenkles og fokuseres. Akkreditering har været berettiget og nyttigt, men nu skal vi gå ad nye veje. Vi skal have nogle få nationale mål, der skal opfyldes lokalt med stærkt medejerskab hos personalet og med rum for lokale løsninger”, siger Bent Hansen i en pressemeddelelse.

Nick Hækkerup mener, at intentionen bag DDKM er god nok. ”Men når sygehuspersonalet ikke længere kan se nytten af at udfylde papirer, gennemgå vejledninger og standarder og efterlyser en anden og mindre tung måde at arbejde med kvalitet på, så lytter jeg selvfølgelig”, siger ministeren pressemeddelsen og tilføjer:

”Jeg mener, at tiden er moden til at droppe kvalitetsmodellen på sygehusene, så personalet får mere tid til patienterne”.

Sundhedsministeren og Danske Regioner varsler nu, at Den Danske Kvalitetsmodel skal udfases, så ledelserne og sundhedspersonalet på sygehusene fra årsskiftet ikke længere skal igennem en ofte langstrakt akkrediteringsproces.

Mandag lancerede sundhedsministeriet regeringens ”Nationalt kvalitetsprogram på sundhedsområdet 2015-2018”. Her fremgår det, at regeringen i stedet for at måle enhver detalje i patientbehandlingen vil opstille overordnede, nationale mål, som de enkelte hospitalsafdelinger selv skal finde metoder til at opfylde.

Overlægerne: Godt nyt

Og det er godt, at DDKM nedlægges, siger Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell.

”Utroligt mange læger klager over, at de skal bruge tid på ubrugelig dokumentation, og at det går ud over patienterne. Derfor er det godt, at regeringen vil afskaffe Den Danske Kvalitetsmodel og finde en ny måde, hvor man ser på den reelle kvalitet af behandlingen,” siger Anja Mitchell og fortsætter:

”Det er imidlertid ikke retfærdigt at skyde hele skylden på DDKM. Ofte har det været regionerne og sygehusene, der har overfortolket dokumentationskravene. Men netop derfor er det en stor fordel, at hele systemet med måling af sygehusenes kvalitet bliver tænkt forfra,” siger Anja Mitchell.

Overlægernes formand understreger, at det ikke er nogen enkel øvelse at finde et nyt system med mål for sygehusenes kvalitet:

”Men opgaven skal løses, for vi kunne ganske enkelt ikke fortsætte med det bureaukrati, der har udviklet sig,” siger Anja Mitchell.

DDKM drives i et samarbejde mellem Danske Regioner, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, KL, Danmarks Apotekerforening og Dansk Erhverv.

Læs ministeriets rapport om den kommende model her (pdf)