Skip to main content

Der vil mangle 5.500 læger om 20 år

Yngre Læger har analyseret efterspørgslen efter læger. Og fundet ud af, at sundhedsvæsnet om 20 år vil mangle mindst 5.500 læger.

Ifølge Yngre Lægers efterspørgselsanalyse vil sundhedsvæsenet mangle 5.500 læger i 2035.
Ifølge Yngre Lægers efterspørgselsanalyse vil sundhedsvæsenet mangle 5.500 læger i 2035. (Foto: SCHULZ/MAXPPP)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

15. okt. 2014
4 min.

I 2035 vil det danske sundhedsvæsen befinde sig i en situation med stor lægemangel. Det fremgår af en såkaldt ”efterspørgselsanalyse” fra Yngre Læger (YL).

Her fremgår det, at Danmark i 2035 vil komme til at mangle mellem 4.000 og godt 16.000 læger i forhold til Sundhedsstyrelsens lægeprognoser – afhængigt af, hvilken økonomisk udvikling, der er i såvel sundhedsudgifter som overordnet økonomi i Danmark.

En analyse, der er lavet på baggrund af den aktuelt forventede økonomiske og demografiske udvikling, forudser et underskud på 5.500 læger. Men af den medfølgende rapport fremgår det også, at efterspørgslen kan vokse endnu mere, hvis man skruer på de økonomiske forudsætninger.

Udbud eller efterspørgsel

Med få års mellemrum udarbejder Sundhedsstyrelsen såkaldte udbudslægeprognoser, baseret på en relativt enkel, teknisk fremskrivning. Både Yngre Læger og Danske Regioner har flere gange opfordret Sundhedsstyrelsen til at udarbejde efterspørgselsprognoser. Det har Sundhedsstyrelsen ifølge YL afvist med henvisning til, at efterspørgselsprognoser både er svære at lave og behæftet med stor usikkerhed.

Sundhedsstyrelsen har til gengæld opfordret YL og Danske Regioner til selv at udarbejde de ønskede analyser. Det har YL nu gjort – med udgangspunkt i en norsk analysemodel for lægelig arbejdskraft.

Den seneste lægeprognose fra Sundhedsstyrelsen er fra 2013 og viser, at det forventede udbud af erhvervsaktive læger frem til 2035 vil stige med ca. 34 pct. til 27.784 læger i 2035. Det svarer til en gennemsnitlig årlig stigning på ca. 1,3 pct.

Flere studerende? Mindre fireårsregel?

”Vi er for så vidt stadig restriktive i forhold til at optage flere på lægeuddannelsen”, siger formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke.

”Prognosen tegner et billede af, at hvis vi fortsætter i den nuværende kadence i forhold til sundhedsydelser, kommer vi i en situation, hvor vi muligvis vil mangle læger. Det er relevant at drøfte øget optag på universitetet. Men samtidig må man også drøfte kvalitet i uddannelsen og uddannelseskapacitet på hospitalerne”, siger hun.

”Og så er vi tilbage ved vores gamle kæphest: Skal det virkelig være så rigidt at blive speciallæge? Måske skal vi hellere se at få uddannet de speciallæger, vi nu kan – for der skal nok blive brug for dem”.

Camilla Rathcke vil i første omgang bruge analysen til at foreslå Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner, at dette – efterspørgselsanalyser frem for udbudsanalyser – fremover bliver måden at lave lægeprognoser på.

”Vores analysemodel, der bygger på efterspørgslen, er skabt til at vise, hvor mange læger, vi faktisk kan få brug for. Så den er et værktøj, vi bliver nødt til at diskutere, så vi kan imødegå en eventuel lægemangel om 20 år”, siger Camilla Rathcke.

”Mere retvisende”

- Danske Regioners formand, Bent Hansen, har ellers lige sagt, at lægernes jobfest er aflyst. Har han regnet forkert?

”Hans udtalelse hviler i hvert fald på et andet grundlag. Men der er taget mange politiske beslutninger i de seneste år – udredningsgaranti, behandlingsgaranti, kræftpakker. Og de politiske beslutninger, der træffes i dag, kommer jo også til at påvirke, hvor mange læger, vi skal bruge i fremtiden”.

Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner er sammen med YL ved at forberede en dimensioneringsplan for speciallægeuddannelserne de næste fem år. Også her vil Camilla Rathcke møde op med efterspørgselsanalysen under armen.

”Jeg vil lægge op til en drøftelse af, at dette bliver det redskab, der i højere grad anvendes, da denne prognose umiddelbart tyder på at være lidt mere retvisende end Sundhedsstyrelsens udbudsprognose. Det er muligt, at der skal tages højde for yderligere parametre, som andre ønsker at tage med. Det må vi drøfte. Men jeg tror, vi nu kan tilbyde et mere retvisende billede af, hvor mange læger, vi får brug for”, siger Camilla Rathcke.

”Godt at tage efterspørgslen med”

Formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Anders Kühnau (S) ser frem til at drøfte analysen med Yngre Læger:

”Jeg er enig i, at det vil være godt at tage efterspørgslen med, for det har vi savnet i de hidtidige analyser”, siger Anders Kühnau. Han har dog først lige fået rapporten fra Yngre læger, som han ”vil nærlæse med stor interesse”:

”For vi er jo kun interesserede i at få det bedst mulige billede af, hvilken situation, vi står i med udbud og efterspørgsel af læger. Og derfor vil jeg meget gerne have en drøftelse med Yngre Læger, om det skal være måden at gøre det på”.

Sundhedsstyrelsen: Lægeprognose – Udbuddet af læger og speciallæger 2012-2035 (Link)

Yngre Læger - om prognosen (Link)

Læs hele prognosen (pdf)