Skip to main content

"Det mest udfordrende er det, man ikke kan læse sig til"

Anders Karlsen er 26 år og KBU-læge på Esbjerg Sygehus. Han synes, det mest udfordrende ved at være ny læge er god kommunikation - ikke at han stadig har faglige huller. Kommunikation er vigtigt for den unge læge - specielt fordi han vil være almen praktiserende.

Foto: Palle Peter Skov
Foto: Palle Peter Skov (Foto: Palle Peter Skov)

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

27. mar. 2015
3 min.

På Esbjerg Sygehus behandler Anders Karlsen en patient med afføringsstop på mave-tarmkirurgisk afdeling. En CT-scanning viser, at den ældre patient er svært forstoppet. Derfor anbefaler Anders og hans bagvagt en operation for at aflaste tarmen, da tilstanden er kritisk, men patienten nægter at blive opereret trods informationen. De to læger forsøger andre behandlinger end kirurgi, men dagen efter har patienten stigende infektionstal og får feber. En ny CT-scanning viser, at der er gået hul på tarmen, og patienten dør få timer efter.

Det er hårdt, når man ikke trænger igennem til sine patienter. Jeg kan ikke lade være med bagefter at tænke, at jeg med en anden tilgang måske kunne have fået overtalt patienten til en operation på et tidligere tidspunkt, hvor der måske stadig havde været tid. Kommunikationen kan man jo altid gøre bedre. Det mest udfordrende er altså det, man ikke kan læse sig til Anders Karlsen, KBU-læge på Esbjerg Sygehus

“Det er hårdt, når man ikke trænger igennem til sine patienter. Jeg kan ikke lade være med bagefter at tænke, at jeg med en anden tilgang måske kunne have fået overtalt patienten til en operation på et tidligere tidspunkt, hvor der måske stadig havde været tid. Kommunikationen kan man jo altid gøre bedre. Det mest udfordrende er altså det, man ikke kan læse sig til,” siger Anders Karlsen og fortsætter:

“Jeg har lettere ved at acceptere de faglige mangler, som jeg kan forestille mig, at de fleste nye læger bliver konfronteret med i deres lægelige virke. Jeg ved jo godt, at jeg ikke er nogen medicinsk ekspert.”

Faktaboks

Fakta

Samtalen med patienten

Netop kommunikationen - især samtalen med patienten - er også det, der fanger Anders Karlsens interesse og derfor betyder meget for ham. Den unge KBU-læge vil gerne, modsat mange andre, være alment praktiserende læge. Og det er blandt andet på grund af den tætte og kontinuerlige kontakt med patienten.

“På afdelingen i Esbjerg går vi blandt andet stuegang på det palliative afsnit og der har vi mulighed for at følge patienter, som modsat de fleste mavetarmkirurgiske patienter er indlagt gennem en længere periode. Man lærer sine patienter bedre at kende, og det kan være med til at tilpasse behandlingen til den enkelte patient – på samme måde som i almen praksis,” siger Anders Karlsen, der glæder sig til at skulle i KBU i almen praksis i Esbjerg i andet halvår af sin KBU.

KBU - Udmærket i Esbjerg

For Anders Karlsen har det været fint at flytte til Esbjerg, selvom han egentlig er fra København og dermed langt væk fra sin familie og omgangskreds. For han har nemlig fået sin forlovede med til Esbjerg. Hun er også KBU-læge på Esbjerg Sygehus.

“Vi trak KBU-nummer sammen, hvilket jeg klart vil anbefale til andre læge-kærestepar - også fordi man kan være fælles om den nye omgangskreds, man får,” siger Anders Karlsen og fortæller, at de skal giftes til april.

Alligevel vil Anders Karlsen gerne tilbage til Sjælland for at tage hoveduddannelsen i almen medicin, men er blevet åben for, at der også er andre muligheder, og at Danmark heldigvis er et lille land.