Ugeskrift for Læger er på en gang et videnskabeligt tidsskrift og et medlemsblad og består af i alt fem dele. Tiden er nu moden til at få de fem delelementer - de videnskabelige artikler og bidragene fra Lægeforeningen og fra de tre delforeninger - til at hænge bedre sammen, samtidig med at Ugeskriftet bliver mere nutidigt og levende. Det politiske stof og debatstoffet bliver integreret, samtidig med at delforeningernes mulighed for at komme selvstændigt til orde bevares, og suveræniteten for den videnskabelige del respekteres.
Vi er nu i gang med at lægge Ugeskriftet om, sådan at vi i løbet af foråret vil kunne opfylde denne målsætning.
Indholdet i den politiske del af Ugeskriftet skal sikre, at vi tager emner op af interesse for så bred en gruppe af læger som muligt, samtidig med at vi tilgodeser de interesser, delforeningernes medlemmer har. Vi ønsker at vægte aktualitet og fremme debatten mellem læger. Nøgleordene er: aktualitet, debat, samling, fælles lægeidentitet, lettilgængelighed og kvalitet.
Det, der i dag hedder Lægeforening og samfund samt delforeninger, skal erstattes af fælles rubrikker styret af emner. Bladet skal lægge op til, at aktualitet og debat er kvaliteter på lige fod med Videnskab og praksis. Ugeskriftet skal derfor i den politiske del også være til at læse for ikkelæger, f.eks. politikere og andre beslutningstagere. Bladet skal bringe læger i dialog med det omgivende samfund.
Men vi vil også bevare kontinuiteten i forhold til Ugeskriftets lange historie og tradition. Ugeskriftet er det eneste dansksprogede medie, der uafhængigt og troværdigt formidler resultater af dansk og international forskning på alle niveauer. Ugeskriftet bidrager væsentligt til lægers videre- og efteruddannelse med vægt på evidensbaseret viden. Det ny Ugeskrift skal fortsat være et seriøst tidsskrift, som lægger op til fordybelse, samtidig med at det skal være indbydende og brugervenligt.
Den massive opbakning i foråret fra medlemmerne sendte et tydeligt signal om, at læserne fortsat ønsker et Ugeskrift, hvor Videnskab og praksis spiller en væsentlig rolle. Det har da også indgået i planerne, at den videnskabelige del skal fastholde og udbygge sin position som det førende danske medie med bred dækning af lægevidenskabelig forskning. Især den netbaserede vidensformidling har trængt til optimering, både hvad funktionalitet og søgefunktioner angår. På lidt længere sigt vil den trykte og den netbaserede udgave af Ugeskriftet blive forskellige, sådan som det kendes fra f.eks. BMJ: Den trykte version indeholder forkortede versioner af den fulde artikel, som kun findes på nettet, hvor også omfattende litteraturlister og baggrundsmateriale kan bringes. Den elektroniske version bliver i den situation referencen.
Det videnskabelige og det politiske stof vil i det nye Ugeskrift blive koordineret, sådan at vigtige historier fra Videnskab og praksis følges op af en journalistisk og vinklet historie i den politiske del.
For at gøre bladet mere aktuelt og nærværende rykker vi det væsentlige og gerne debatskabende nyhedsstof frem foran Videnskab og praksis. Vi har allerede taget hul på en mere intensiv nyhedsdækning ved at bringe korte nyheder med præcise kildeangivelser og links til videre research. Det kan være både sundhedspolitiske og medicinske nyheder samt væsentlige foreningsnyheder.
Som en nyskabelse vil hvert nummer rumme en hovedhistorie, et tema, som er et emne, der får en lidt grundigere behandling. Emnerne vil typisk falde inden for højtprioriterede områder, som lægemangel, stigninger i medicinudgifterne, hospitalsnedlæggelser, kultursammenstød, genetik, sundhedspolitiske udfordringer, patientsikkerhed osv.
Disse to rubrikker, kort nyt og ugens tema, tænkes af omfang at blive op til seks sider og placeret lige foran de videnskabelige sider, som på den anden side efterfølges af resten af det politiske stof. Denne »indpakning« vil dog ikke gøre Videnskab og praksis mindre synlig - siderne får en farvet kant, som gør det lettere at finde rundt i bladet.
I det nye blad vil debatstoffet blive samlet lige efter Videnskab og praksis. Det vil indeholde både kommentarer til de videnskabelige artikler og mere politiske debatindlæg. Vi vil gerne have flere af Ugeskriftets læsere til at blande sig i debatten om f.eks. etiske spørgsmål eller andre lægerelevante emner, og lade deres holdninger og meninger komme til udtryk i Ugeskriftet i stedet for i den øvrige presse. Vi ønsker også, at Ugeskriftet bliver forum for debat om sundhedspolitiske emner. Derfor arbejder vi på at få debatstoffet i Ugeskriftet gjort mere vedkommende og aktuelt.
I reportager og baggrundsartikler vil vi sætte fokus på lægers job, sundhedspolitikken og hvad der sker i lægeforeningerne. Vi vil også bringe mere internationalt stof ind i spalterne, og i reportager og baggrundsartikler åbne bladet udad mod verden. Personstoffet interesserer alle, og derfor vil vi forsøge at gøre mere ud af omtaler af, hvad der sker i lægeverdenen på det mere personlige plan, ikke mindst set i lyset af, at stillingsannoncerne ikke har det omfang, de tidligere har haft. Bagest i bladet samler vi anmeldelser, både de videnskabelige og de øvrige, og supplerer med omtaler af film, udstillinger, teater og musik, som kunne have relevans for læger.
Når det ny Ugeskrift er klart i løbet af foråret, bliver det også i et nyt layout. Et mere indbydende, men stadig seriøst og troværdigt tidsskrift. Ugeskrift for Læger vil fortsat være det vigtigste sundhedsfaglige medie for danske læger.
Godt nytår.