Skip to main content

”Det værste vil være en leverpostejfarvet aftale”

I dag begynder forhandlingerne om praktiserende lægers kommende overenskomst, og den vil betyde store ændringer for landets praktiserende læger, forudser PLO-formand Christian Freitag.

PLO-formand Christian Freitag.
PLO-formand Christian Freitag. (Foto: Lars Horn / Baghuset)

Anders Heissel, ah@dadl.dk

10. nov. 2016
5 min.

I et mødelokale et hemmeligt sted i Aarhus mødes i dag, torsdag, PLO-formand Christian Freitag og resten af PLO’s forhandlingsudvalg med Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RLTN, og sætter dermed formelt gang i forhandlingerne om praktiserende lægers kommende overenskomst.

Mødet i Aarhus er et slags orienteringsmøde, mens de reelle forhandlinger begynder i næste uge for derefter at strække sig til starten af marts, hvor parterne gerne skulle præsentere en ny overenskomst.

Og når Christian Freitag træder ind ad døren til det første møde med modparten, sætter han med egne ord gang i en proces, der har vidtrækkende konsekvenser for alle danskernes indgangsdør til sundhedsvæsnet.

”Uden at blive for højtravende, så skal vi nu gang med at aftale, om danskernes nære sundhedsvæsen skal udbygges eller ej. Den nuværende overenskomst var efter min mening for defensiv, og jeg forventer, at vi i fællesskab skal gå efter mere end at holde skinnet på næsen denne gang. Det værste vil derfor være en leverpostejfarvet aftale og en aftale, der er lavet mere af nød end af lyst. Det vil trække meget energi ud af almen praksis i fremtiden”, siger Christian Freitag og fortsætter:

”Forløbet op til disse forhandlinger har efter min mening været, at alle siger, at det er nu, det skal være. Tidligere har parterne måske mere skruet på de små knapper i en aftale og alle har været en smule tilfredse. Det går ikke denne gang. Vi skal skrue på flere knapper, vi skal skrue på de store knapper, og måske skal vi endda skrue mere på knapperne, end vi plejer. For alle har meget store forventninger til både det konkrete indhold og selve aftalens signaler, der vil betyde meget for muligheden for at udvikle den nære del af sundhedsvæsnet, bl.a. ved at tiltrække flere nye læger og mere personale til almen praksis”, siger Christian Freitag.

Ikke hurtigere, men anderledes

Han understreger, at han naturligvis jagter de allerbedste vilkår for landets praktiserende læger, men han forudser også, at aftalen vil betyde ændringer i måden at arbejde på som praktiserende læge. Ikke at lægerne skal arbejde hurtigere, men anderledes, forklarer han.

”Vi kommer til at arbejde mere med at se på og følge vores egen kvalitet. Vi skal have et bedre setup,, end vi har i dag. En ændring kunne være, at vi skal bruge mere tid til på at se på vores almen medicinske kerneopgaver, altså at skelne syge fra raske. Hvis vi desuden får lov og penge til at bruge mere personale, så skal vi også kunne bruge dem bedre, så lægen ikke bare skal løbe hurtigere”, siger PLO-formanden.

Han lægger vægt på, at den kommende aftale skal være mere klar i spyttet end den nuværende aftale.

”Vi skal lave en entydig aftale, så vi ikke bagefter skal drøfte meget afgørende dele. Det er åbenlyst, at vi er løbet ind i problemer med decentraliseringen af forhandlingerne om samtaleterapi og sygebesøg fra den nuværende overenskomst. Den nuværende aftale har på nogle områder været for uklar, og vi skal ikke have travlt med at blive færdige, bare for at kunne præsentere en aftale. Jeg synes, vi skal undgå en aftale, der har lidt under tidspres og mange nattemøder. Vi kommer heller ikke med ultimative krav. Tværtimod har vi et bredt forhandlingsrum, men selvfølgelig skal vi kunne se en udvikling inden for både økonomien og den faglige del,” siger Christian Freitag.

Der er ingen tvivl om, at differentieret honorarer bliver et tema i forhandlingerne. Christian Freitag, formand for PLO

Skal økonomiloftet fjernes?

”Jeg synes økonomiloftet har været særligt begrænsende i den nuværende aftale, og det kommer til at være en del af forhandlingerne. Men det er ikke et ultimativt krav for PLO, at der ingen steder i aftalen må stå ordet økonomiloft. Det afgørende er signalet om den luft til den udvikling hos de praktiserende læger, som alle forventer”.

Danske Regioner vil gerne have differentieret honorarer til praktiserende læger – hvad siger du til det?

”Der er ingen tvivl om, at differentieret honorarer bliver et tema i forhandlingerne. Et aspekt er, om det er fair, at mange læger synes, at de bruger meget tid på få patientgrupper uden at blive honoreret på en ordentlig måde. Et andet aspekt er, om differentieret løn vil kunne tiltrække læger til områder med særligt belastede patienter. Vores holdning er samme honorar for samme indsats, men vi er meget gerne med til at se overordnet på honorarsystemet”.

Men så er der praktiserende læger, der vil få mindre honorarer?

”Det skal der selvfølgelig ikke komme ud af en ny overenskomst i den situation, vi står i. Det siger sig selv. Der er praktiserende læger, der i dag kan have mange patienter per time og dermed skabe et relativt højt honorar. Og så er der andre læger, der er nødt til at bruge mere tid, fordi patienterne kræver det, og dermed ikke kan skabe samme honorarer. Det har altid været en udfordring for praktiserende læger, så vi vil altid gerne se på, hvordan sammenhængen bliver bedre mellem den tid, vi bruger på patienterne, og vores honorar. Vi vil også gerne have overenskomsten til at påvirke lægerne i en retning, så vi bruger vores tid på de patienter, der har mest på behov for lægehjælp”, siger Christian Freitag.

Læs også: Danske Regioner: ”Vision for almen praksis”