Skip to main content

Drømmejobbet for sportsnørder

Tal om et cool job. Morten Storgaard er med til at sørge for, at danske sportsudøvere på eliteplan er og forbliver fit for fight.

Team Danmarks læge Morten Storgaard er p.t.  udstationeret i Herning under VM i kvindehåndbold. Foto: Henrik Mark.
Team Danmarks læge Morten Storgaard er p.t. udstationeret i Herning under VM i kvindehåndbold. Foto: Henrik Mark.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

16. dec. 2015
5 min.

I øjeblikket er det kvindehåndbolden, der bemægtiger sig det forsamlede sportsinteresserede Danmarks opmærksomhed. Snart bliver det håndboldherrernes tur, og i kulissen venter de Olympiske Lege (OL) i Rio de Janeiro, Brasilien, senere på året.

Midt i hurlumhejen står Morten Storgaard, som har, hvad der utvivlsomt vil være drømmejobbet for enhver sportsgal medicus – han er fastansat læge i Team Danmark.

Det er ham og resten af teamet af primært fysioterapeuter og massører, som sørger for, at fysikken er i orden hos de danske elitesportsfolk, så de kan gøre sig gældende på topplan.

Man kan mærke, at han virkelig ved, hvad han snakker om. At han er vant til at have med idrætsskader at gøre. Det kan man tydeligt mærke på læger. Line Jørgensen, kaptajn på landsholdet i kvindehåndbold

På det seneste har han således været nærmest fast udstationeret i Boxen i Herning under VM i kvindehåndbold. Og han er formelig hjemmevant til OL, hvor han f.eks. var med i både Beijing og London.

”Jeg sidder lige nu og er ved at have lagt sidste hånd på vores setup, når vi skal med de danske atleter til Rio (til OL i august 2016, red.). Hvem skal sættes på af f.eks. fysioterapeuter til hvilke atleter osv.”, siger han.

”Når du kommer til OL, er det et stort setup – vi har 100-120 atleter, som skal konkurrere mange forskellige steder. Som udgangspunkt skal de alle have behandlere med, som kan servicere dem på det niveau, som de plejer. Der er også 150-180 trænere, tekniske videofolk, sportschefer m.v. I den danske lejr er der en klinik med lægedækning, fysioterapeuter og massører. Der er så også en gruppe af fysioterapeuter ude på konkurrencestederne, og jeg skal koordinere det hele”.

Du var engang elitesejler – sejler du stadig?

”Nej, men jeg cykeltræner rigtig meget. Man kan ikke have mit job og være unfit. Jeg snakker meget om træning og vægtregulering, og så kan man ikke selv sidde og signalere, at det har man ikke styr på”.

Er der stor forskel på skader i de forskellige idrætsgrene?

”Ja og nej. Skade- og belastningsmønstrene er forskellige i de forskellige grene, men i bund og grund kan det godt ende med samme skade, og man så må tilpasse behandlingen. Det er ikke noget, man kan læse sig til, men årene har gjort, at jeg efterhånden kender til, hvad der kan ske, så jeg sammen med atleten selv og fysioterapeuten kan lave en plan, som giver mening”.

"Han hejser de røde flag"

Det har rigtig mange topatleter oplevet. En af dem er håndboldholdets kaptajn Line Jørgensen, som tilskriver sundhedsteamet en del af æren, når det går godt, som f.eks. over Sverige i sidste uge.

”Lægen spiller faktisk en stor rolle. Alle har småskavanker – jeg har f.eks. døjet med et hævet knæ. Så i forhold til hvilken belastning, vi kan holde til, og hvad vi tror er diagnosen, kan han både op til og under kampen hjælpe os med at tage beslutninger. Han hejser de røde flag, som vi skal være opmærksomme på”, siger hun.

Når Line Jørgensen skal beskrive Morten Storgaard, bruger hun først og fremmest ordet ”rolig”.

”Han er irriterende dygtig og helt ubeskriveligt rolig. Man kan mærke, at han virkelig ved, hvad han snakker om. At han er vant til at have med idrætsskader at gøre. Det kan man tydeligt mærke på læger”, siger hun.

Hun fremhæver også Morten Storgaards forståelse for elitesportsudøveres særlige vilkår og tænker, at det muligvis kan hænge sammen med hans egen erfaring som sportsudøver på højt plan.

”Han ved, hvad man kæmper for gennem rigtig lang tid. Hvad drømmen er”.

En anden type læge

Faktaboks

Fakta

Badmintonspilleren Hans-Kristian Vittinghus, som lige nu er nummer 16 på verdensranglisten i herresingle, er helt enig. Han har haft en hel del at gøre med Morten Storgaard på det seneste efter en skade på en hæl.

”I det job, han har, skal man være en lidt anden type læge. For os handler det i utroligt høj grad om hurtigst muligt at komme til at spille igen. Badminton er mit arbejde og det, jeg lever af. Så kan det ikke nytte noget, at lægen siger, at jeg bare skal holde mig i ro i et halvt år”, siger Hans-Kristian Vittinghus.

”Han er god til at finde balancen mellem, hvornår er det forsvarligt at spille, og hvornår han bliver nødt til at sige stop. Fordi han godt ved, at vi er den type, der gerne vil presse sig lidt ud over grænsen”.

Og så vægter Hans-Kristian Vittinghus også Morten Storgaards netværk højt.

”Han har altid kendskab til en eller anden kirurg, læge eller anden ekspert inden for knæ, hofter eller i mit tilfælde fødder. Først går vi altid til fysioterapeuten, men det er ikke altid, vi f.eks. kan være helt sikre på diagnosen. Så går vi til Morten”.