Skip to main content

Drop to pct.-kravet

LÆGEMØDE - Danske Regioners formand, Bent Hansen (S) var enig med lægeformanden og sundhedsøkonom Jakob Kjellberg i, at to pct.-kravet har overlevet sig selv, og at der skal andre styringsmåder i spil. Men hvad så? Det forsøgte de at nærme sig i en debat på Lægemødet.

Bent Hansen (S), Danske regioner: ”Når jeg taler med personalet på en kræftafdeling, oplever jeg ikke, at de behøver produktivitetskrav oveni for at gøre det godt for deres patienter".Foto:Palle Peter Skov
Bent Hansen (S), Danske regioner: ”Når jeg taler med personalet på en kræftafdeling, oplever jeg ikke, at de behøver produktivitetskrav oveni for at gøre det godt for deres patienter".Foto:Palle Peter Skov

Klaus Larsen kll@dadl.dk

28. apr. 2017
5 min.

Produktivitetskravet - at sygehusene hver år skal levere to procent mere aktivitet, men uden ekstra penge – fyldte en del, da Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, åbnede det årlige repræsentantskabsmøde.

”Oveni får vi stadig flere patienter, flere ældre og flere patienter med kroniske sygdomme”, sagde Andreas Rudkjøbing, der henviste til en række historier fra sygehusafdelinger, som er presset til bristepunktet. Han erkendte, at også sundhedsvæsenet må bøje sig for, at de økonomiske rammer er stramme

Truende vandskade

I formandsberetningen sammenlignede Andreas Rudkjøbing produktivitetskravet med en truende vandskade:

”Læger i hele landet er stået frem og har fortalt åbent om, hvordan et produktivitetskrav på to procent ekstra år efter år uden ekstra penge undergraver kvaliteten af behandlingen”, lød det fra formanden, der fortsatte:

”Morten Hedegaard og kollegaerne overalt i landet har vist mod og ansvar for patienterne. De har sat et eksempel. Det er vores ansvar at sikre, at deres protester ikke har været forgæves. To-procents-kravet skal væk”, sagde Andreas Rudkjøbing.

At Lægeforeningen mener det alvorligt fremgik også af, at ”Grønthøsterkravet” også var et af de tre debatemner, som særligt indkaldte eksperter ved åbningen var indbudt til at diskutere med Danske Regioners formand, Bent Hansen (S) og Andreas Rudkjøbing. I dette tilfælde var eksperten sundhedsøkonomen, professor Jakob Kjellberg.

Slip fagligheden fri

Hvad produktivitetskravet angår, var Bent Hansen lige så klar i mælet som Andreas Rudkjøbing: To pct.-kravet skal helt væk. ”Jeg er ikke bange for at slippe fagligheden fri”, sagde Bent Hansen, som ikke kan forestille sig, at f.eks. lægerne på en kræftafdeling nogen sinde vil lade DRG-overvejelser styre deres behandling af patienterne.

I marts lød det fra Dansk Folkeparti, at to pct.-kravet, der har været gældende siden 2003, skal væk. Skal partiet stemme for Finanslov 2018, skal sygehusene have flere penge, sagde partiets formand, Kristian Thulesen Dahl i TV2. Og DF står langtfra alene på Christiansborg med det synspunkt. Faktisk er der et flertal for at afskaffe det.

Jeg er sikker på, at i 99,9 pct. af tilfældene er det fagligheden, der er drivkraften – og ikke spekulationer i at få det til at bonne mest muligt ud. Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner

Spørgsmålet er derfor, om Lægeforeningen ”løber en åben dør ind” – for der er jo politisk medvind?

Til det svarer Andreas Rudkjøbing, at regeringen på ingen måde ser ud til at ville opgive kravet. Så sent som på Danske Regioners generalforsamling tidligere på måneden slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, at det var nødvendigt at opretholde ”et udviklingspres”. I hvert fald skulle to pct.-kravet ikke afskaffes uden, at noget andet sættes i stedet.

Dette ”andet” kunne ifølge Bent Hansen være værdibaseret styring:

”Jeg er ikke bange for at slippe fagligheden fri. Jeg er sikker på, at i 99,9 pct. af tilfældene er det dét, der driver – og ikke spekulationer i at få det til at bonne mest muligt ud”, sagde Bent Hansen, som blankt afviste, at der er brug for produktivitetskravet:

”Du bliver jo målt og vejet på udredningsret, du har patientrettigheder, kræftpakker, hjertepakker, otte nationale mål og jeg ved ikke hvad. To pct.-kravet gav mening, da vi havde alenlange ventelister, og der var en tankegang, der trængte til et skub. Men nu står det i vejen”, sagde Bent Hansen.

Jakob Kjellberg vil om ikke droppe, så i det mindste ”suspendere” produktivitetskravet.

”Det betyder ikke, at vi ikke skal have fokus på produktivitet – for det skal vi. Jeg tror ikke, at kreativiteten bare vil blomstre op på afdelingerne, bare fordi man slipper folk fri til - ingenting. Det handler om, hvilke mål, der så skal sættes i stedet. Folk efterspørger faktisk mål. Når jeg har været rundt og interviewe på afdelinger, oplevede jeg, at der faktisk er en vis tryghed i at have et produktivitetskrav”.

Der måles og måles

Spørgsmålet er, hvad der så skal måles på. Og hvad mener Bent Hansen med ”værdibaseret styring”?

”Når jeg taler med personalet på en kræftafdeling, oplever jeg ikke, at de behøver produktivitetskrav oveni for at gøre det godt for deres patienter. Der skal være nogle incitamenter til at gøre det bedste. Men at hægte det op på en trussel om økonomiske sanktioner”, sagde Bent Hansen og fortsatte:

”Jeg holder jo ikke op med at måle, om venetiderne stiger i Midtjylland. Jeg vil fortsat se på, hvordan det går med ventetiden til operation efter henvisning og så videre. Men at knytte det til økonomi med en underliggende trussel om straf – det virker lige modsat”.

Men vil de regeringsbærende partier overhovedet give slip på den stramme styring, der ligger i produktivitetskravet?

”Jeg håber det”, sagde Bent Hansen. Men han troede ikke på det:

”Vi ved jo, hvad der sker, når politikerne kommer ind til embedsmændene i Finansministeriet. Så bliver de ens, og så vil de ikke slippe det. De regeringsbærende partier – enten de sidder der nu, eller de håber at komme til at sidde der snart – de siger det samme. De vil have noget at sætte i stedet, ør de vil give slip”.

Andreas Rudkjøbing tror, at man selv i Finansministeriet vil kunne se fornuften i at opgive to pct.kravet:

”Det er jo paradoksalt, i en nulvækst-økonomi at have et produktivitetskrav, som i sig selv er aktivitetsdrivende. Og jeg er enig med Bent Hansen i, at der er masser af andre styringsmuligheder: ventetidsgarantierne, kræftpakker osv. D skorter ikke på styringsmekanismer i sundhedsvæsnet”, sagde Andreas Rudkjøbing.

På det punkt var Jakob Kjellberg lidt mindre optimistisk mht. At til at styre efter, hvad han kaldte ”de lidt mere diffuse mål”.

”I stedet for at tro, at vi kan styre mekanisk, skal vi hellere tale om mere ledelsesfællesskab. Vi skal have gang i en mere meningsfuld dialog mellem afdelinger og direktion, og mellem direktionerne og regionerne, op til politikerne. Når først den styringskæde for alvor er tillidsbaseret, giver det mening at arbejde værdibaseret”, sluttede Jakob Kjellberg den del af debatten.

Læs også: Lægerne vil af med grønthøsterkravet