Skip to main content

Dyr medicin presser regionerne til store besparelser

De fleste regioner melder om store besparelser på næste års budget. Især stigende udgifter til medicin presser regionerne, og alene Region Hovedstaden skal spare op mod 800 mio. kr. Historisk meget, siger økonomidirektør.

Formand for Region Nordjylland, Ulla Astman, er presset på økonomien af nye typer medicin til især kræftpatienter. Foto: Region Nordjylland
Formand for Region Nordjylland, Ulla Astman, er presset på økonomien af nye typer medicin til især kræftpatienter. Foto: Region Nordjylland

Anders Heissel, ah@dadl.dk

22. maj 2014
4 min.

Over det meste af landet sidder regionernes regnskabsfolk lige nu og river sig i håret: På grund af især stigende udgifter til sygehusmedicin, bliver regionerne presset til at gennemføre store besparelser til næste år, og selv om størrelserne af besparelserne endnu ikke er kendte, vil de betyde færre ansatte på hospitalerne, siger bl.a. koncerndirektør i Region Hovedstaden, Morten Rand Jensen.

”Vi kan ikke sige, om besparelserne betyder afskedigelser, men de fleste penge vi bruger, er til personale. Så samlet set vil vi næste år have mindre personale end i år,” siger Morten Rand Jensen.

I øjeblikket regner Region Hovedstaden med at skulle hente op mod 800 mio. kr. på næste år budget, hvis ikke der kommer flere penge fra de nuværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og Danske Regioner.

”Vi kender ikke det præcise beløb endnu, men lige nu ser det ud til, at vi skal finde pænt store beløb i besparelser, men om det bliver 400 eller 800 mio. kr., ved jeg ikke. Under alle omstændigheder er det i overkanten af, hvad vi har prøvet før,” siger Morten Rand Jensen, der peger på stigende udgifter til medicin og flere patienter på hospitaler, som grunden til underskuddet. Regionen regner med stigende medicinudgifter på 160 mio. kr. om året, men det vil blive presset voldsomt af nye typer medicin.

”Grunden til, at det et gået så relativt langsomt i 2013 er, at en del patenter er udløbet, og kopimedicin dermed har presset prisen. Men nu er nye medicintyper på vej, og det er ikke usædvanligt et enkelt nyt præparat kan koste os et to- eller trecifret millionbeløb. Så der skal ikke meget til, før vi når 160 mio. kr.,” siger han.

Også i Region Nordjylland er presset på pengekassen stort, og selv om regionsformand Ulla Astman (S) ikke kan sige præcist, hvor meget regionen skal spare, så afventer hun økonomiaftalen med spænding.

”Får vi ikke nye midler fra den aftale, så kommer vi også ud i en sparerunde. Alene i første kvartal har vi et merforbrug på over 40 mio. kr. som primært skyldes ekstra medicinudgifter, og hvis ikke vi får kompenseret, skal vi spare andre steder,” siger Ulla Astman.

Det handler helt grundlæggende om, at hvis vi i Region Nordjylland skal tage højde for et stigende antal kræftpatienter og ny, dyr sygehusmedicin, kommer vi til at mangle et par hundrede millioner kroner. Ulla Astman (S), formand for Region Nordjylland

Det er især nye lægemidler til prostatakræft og brystkræft, der ”presser os helt vildt”, siger Ulla Astman.

”Jeg hører sundhedsministeren sige, at han ikke vil kompensere for de stigende udgifter, og så må vi spare på andre områder,” siger Ulla Astman, der afviser, at udmeldingen om besparelserne kommer strategisk smart i forhold til økonomiforhandlingerne.

”For mig er det ikke strategi. Det handler helt grundlæggende om, at hvis vi i Region Nordjylland skal tage højde for et stigende antal kræftpatienter og ny, dyr sygehusmedicin, kommer vi til at mangle et par hundrede millioner kroner. Vi har ansættelsesstop og i visse tilfælde anskaffelsesstop, og selv om vi forsøger at overholde budgettet, ser det svært ud,” siger Ulla Astman.

I Region Midtjylland viser en prognose for 2014, at udgifterne til sygehusmedicin, nye behandlinger og respiratorpatienter ligger 115 mio. kr. over det budgetterede. Alene udgifter til sygehusmedicin ventes at stige med over 10 pct. i 2014. Meget tyder på at de markante udgiftsstigninger fortsætter i 2015, siger Per Grønbech, økonomidirektør i regionen.

”Det vil være nødvendigt at finde kompenserende besparelse for de 115 mio. kr. inden vi starter budgetlægningen for 2015. Og det er ikke nogen triviel opgave, fordi vi i forvejen har pålagt vores hospitaler og psykiatrien et krav om effektiviseringer på årligt 2,75 pct.," siger Per Grønbech.

Og også i Region Syddanmark meldes om knappe midler.

”Vi er presset på økonomien på grund af stigende medicinudgifter, men hvor meget vi eventuelt kommer til at skulle spare, ved vi først efter økonomiforhandlingerne,” siger regionsformand Carl Holst (V).

Det har ikke været muligt at få oplyst eventuelle besparelser i Region Sjælland.