Skip to main content

En samarbejdende Lægeforening

Jesper Poulsen, Erik Jylling, Karsten Nielsen, Jørgen Lassen

1. nov. 2005
3 min.

Dette nummer af Ugeskrift for Læger er det første af et fornyet, forskønnet og forynget videnskabeligt tidsskrift og medlemsblad for medlemmerne af Lægeforeningen. Gen-nemført efter de retningslinjer, som blev vedtaget af Læge-mødet 2002. Fornyelsen er sket med respekt for Ugeskriftets seriøsitet og meget lange tradition. Men fra første til sidste side er der sket ændringer og - vil vi have lov at hævde - forbedringer. Nogle af kosmetisk art, nogle andre mere gennemgribende. I høj grad forsiden, der i en ny grafisk udformning præsenterer nogle af de vigtigste historier i hele Ugeskriftet. Men ikke mindst den nye faglige/politiske del, hvor fire sektioner er samlet i én.

Ugeskrift for Læger er dermed symbolsk for den udvikling, der flere andre steder i Lægeforeningen går mod en større integration i arbejdet. Visionen er en Lægeforening, der står stærkt og entydigt politisk i forhold til omverdenen såvel som servicemæssigt i forhold til medlemmerne. Uge-skriftet er et stort og meget synligt skridt i retning af at samle aktiviteterne i enheder, der går på tværs af den hidtidige skarpe opdeling i delforeninger og paraplyforening. Et skridt mod en mere rationel udnyttelse af ressourcerne i foreningerne, der skal sikre en effektiv interessevaretagelse og imødekommelse af medlemmernes behov.

Det er en udvikling, der vil fortsætte i de kommende år uafhængigt af, hvordan strukturen i samfundet omkring os til sin tid kommer til at se ud, selv om resultatet af Struktur-kommissionens arbejde naturligvis vil komme til at sætte et stærkt præg på de ydre rammer for arbejdet. Der er en række områder i Lægeforeningens arbejde, hvor en øget integra-tion er iværksat. Det gælder fx uddannelse og det internationale arbejde, hvor de kommende år vil stille større krav til, at der især på det europæiske område gøres en øget indsats. En række andre områder, der ligger lige for, er serviceopgaver som regnskab, økonomi, personaleforhold og ikke mindst it.

I forlængelse af relanceringen af Ugeskriftet og ambitionen om at skabe en dynamisk elektronisk version af UfL på nettet, arbejdes der med at samle alle de nuværende mange hjemmesider ét sted på Internettet med en fælles indgang for alle læger og mulighed for at gøre sine egen side personlig, i princippet én indgang og 20.000 hjemmesider. Hovedsigtet er at gøre det lettere for medlemmerne at bruge Internettet som et effektivt værktøj og samtidig give Lægeforeningen en entydig identitet på nettet. Det vil ligesom Ugeskriftet trække kommunikationen fra foreningerne tættere sammen.

Medlemsservice vil i højere grad blive organiseret efter fagområder på tværs af foreningerne. Fx mht. uddannelsen er der tale om, at sagsbehandlere i stigende grad arbejder på tværs og igennem Uddannelsessekretariatet. På overenskomstområdet intensiverer delforeningerne arbejdsdelingen for at sikre, at medlemmerne får eksperthjælp, uanset om man er medlem af en bestemt delforening og eksperten er ansat i en anden.

Denne adgang til ekspertbistand til det enkelte medlem vil blive søgt udvidet til de ekspertområder, som findes hos andre AC-organisationer, og hvor Lægeforeningen er for lille til at opbygge ekspertisen selv.

Lægemødet 2002 startede debatten om Lægeforeningens struktur, central som decentral. Til Lægemødet 2003 vil der foreligge en kortlægning og analyse, der skal bringe debatten videre om, hvordan integrationen i Lægeforeningen kan fortsættes.