Skip to main content

Er læger truede af de nye sygehuse?

Anne Steenberger, as@dadl.dk

28. sep. 2012
2 min.

Man kunne godt frygte at sygehusejerne er godt i gang med at smide barnet ud med badevandet, når de finder på nye måder at organisere sygehusene på, som vi ser i disse år.

Mønstret er, at det specialeopdelte sygehus er under afvikling. Allerede nu er der eksempler på andre måder at organisere sygehusene på. Der er murstensløse centre. Der er multidisciplinære enheder og tværgående funktioner. I Nordjylland er man i fuld gang med at oprette mulitidisciplinære klinikker med nye ledelsesstrukturer.

Og der kommer mere af den slags, det ses tydeligt af sygehusplanerne i de fem regioner, ligesom alt tyder på, at der bliver forskellige modeller for, hvordan sygehusene fremover bliver organiseret.

Men hvis specialerne bliver opløst er der stor fare for, at det får store konsekvenser for lægernes faglige identitet.

"Det at være læge er bundet op i ansættelsen inden for sit speciale og vores faglighed, identitet og udvikling er forankret der. Sker der store ændringer i specialestrukturen på sygehuset, så er alt det truet", siger overlæge på Rigshospitalet, Mark Krasnik.

Han er formand for en arbejdsgruppe under Lægeforeningen, der skal forsøge at få hold på udviklingen og komme med bud på, hvilke konsekvenser en ny organisering på sygehusene har for lægernes faglige identitet.

"Vi læger skal passe på, at vi ikke bliver løbet over ende af udviklingen. Jeg vil ikke sige, at jeg er bekymret, men vi skal være forberedte på de ændringer, der kommer og vi skal være meget bevidste om, at der fortsat er en kultur, hvor vi kan bevare vores faglige udvikling, på trods af de organisatoriske ændringer."

Arbejdsgruppen vil formulere et diskussionsoplæg, som skal give inspiration til en debat blandt læger om udviklingen.

"Det handler om at have begge ben på jorden, når man er i gang med så store ændringer. Vi skal ikke bare ændre uden at analysere konsekvenserne - vi skal have sjælen med og se på ændringerne ud fra hvilke værdier, vi ønsker at bevare, det er jo for eksempel udtrykt i lægeløftet og hvilken kultur, vi skal arbejde i. Og det er af stor betydning, at der fortsat er en ledelse, der forstår at give plads til den faglige udvikling blandt lægerne," siger Mark Krasnik, der understreger, at det ikke er en antiudviklings-gruppe. Der er brug for ændringer på sygehusene:

"Der er problemer mange steder i dag og vi skal have en organisation, der er bedre for patienterne, der ikke har det lige godt alle stede. Vi skal bare have sjælen med og en kultur, der bygger på rummelighed og gensidig respekt," siger Mark Krasnik.

Han regner med, at arbejdsgruppen har et oplæg klar inden lægemødet i april.