Skip to main content

Fakta om elektronisk kommunikation i praksis

2. nov. 2005
2 min.

Patientsikkerhed

Hver gang patienten har kontakt med sin læge over Internettet, drejer det sig ofte om udveksling af yderst følsomme oplysninger. Derfor bør der være høje krav til sikkerheden.

Jens Parker er medlem af P.L.O.s it-udvalg, og han fortæller at lægerne skal sikre sig mindst følgende grad af sikkerhed:

  • Elektronisk tidsbestilling og receptfornyelse: Patientens anmodning sker via en formular på lægens hjemmeside, eller på en sundhedsportal. Oplysningerne fra hjemmesiden er krypteret. Svaret, som ikke indeholder synderlig fortrolig information, andet end om anmodningen er imødekommet eller afvist, kan sendes ukrypteret direkte til patientens personlige e-postkasse.

  • Prøvesvar og e-mailkonsultationer: Patientens henvendelser sker som ovenfor beskrevet via lægens hjemmeside eller via en portal. Lægens svar til patienten sendes krypteret og kan først læses efter det er dekrypteret med den kode som patienten har fået udlevet af lægen. Begge veje skal beskederne krypteres, mens de drøner gennem cyberspace.

I fremtiden regner Jens Parker med, at meget af den elektroniske kommunikation mellem patient og læge skal understøttes af den kommende, offentlige sundhedsportal, hvor hver borger skal have sit eget beskyttede område på portalen.

Nyttigt at vide om

  • Elektronisk tidsbestilling: Nogle systemer viser alle lægens ledige tider, som er til rådighed for patienten, mens andre viser nogle faste tidsintervaller inden for hvilke patienten kan anmode om tid. Men for at nogle patienter ikke ukontrolleret skal kunne »skrabe« tid til sig, skal bestillingen godkendes af enten lægesekretær eller læge. Nogle systemer er indrettet mod risiko for »dobbeltbooking«, fordi der er en tidsforskydning mellem at tiden bliver reserveret og registreret i systemet.

 

Jens Parkers hjemmeside kan ses på www.doktorerne.dk