Skip to main content

FAPS og Danske Regioner slutter fred

Klaus Larsen kll@dadl.dk

12. jun. 2012
2 min.


Næstformanden for De Praktiserende Speciallæger (FAPS), Mikkel Holmelund, mødtes tirsdag aften med Danske Regioners Jens Stenbæk (V). Formålet var at finde en fælles fortolkning af overenskomsten efter en offentlig kontrovers. Mødet havde til formål at gyde olie på vandene, og det sluttede ifølge begge sider ”i god, fælles forståelse”.

Stridens æble var et brev fra FAPS til medlemmerne om at ”arbejde mindre, holde ferie og fridage eller tage efteruddannelse” i stedet for at arbejde gratis. Baggrunden er, at de praktiserende speciallæger samlet set har nået det ’loft’, som er aftalt med regionerne. Stiger antallet af patienter med mere end 1,25 pct. i forhold til det foregående år, bortfalder betalingen nemlig.

Det fik regionsrådsmedlemmer til at anklage speciallægerne for ’grådighed’.

Spørgsmålet var, hvordan overenskomsten skal fortolkes. Ifølge Danske Regioner handler aftalen om at begrænse udgiftsstigningen til 1,25 pct. om året. Behandles der flere, må det efter regionernes mening være rigeligt dækket af FAPS’ernes i regionernes optik rundelige betaling – en mængderabat, så at sige.

FAPS så lidt anderledes på det: Ville regionerne kun betale 1,25 pct. mere, ville de også kun få leveret 1,25 pct. mere.

Kæden hoppede af

Efter mødet var parterne kommet nærmere hinanden:

”Vi er stort set enige om intentionerne bag den aftalte økonomiramme. Den går på, at aktiviteten kun må vokse med 1,25 pct., og det er det mål, begge parter stiler efter. Og vi påtager os naturligvis at behandle akutte patienter akut – men der kan forekomme ventetider på nogle få dage og for enkelte specialer op til en uge for patienter uden akut behandlingsbehov”, sagde Mikkel Holmelund.

”Vi har en ret ens og fælles forståelse af, hvordan overenskomsten skal fortolkes”, bekræfter Jens Stenbæk, regionsrådsmedlem og formand for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn og fortsætter:

”Der er en forventning fra begge parter om, at vi kan overholde den overenskomst og levere den behandling, som vores borgere kan forvente – også inden for den ramme, der er aftalt”.

”Det er vigtigt for os, at speciallægerne fortsat vil tage akutte patienter ind og behandle dem efter behov. Og vi fik heldigvis bekræftet, at man fuldt ud vil leve op til den forpligtelse”, siger Jens Stenbæk. Han tilføjer:

”Jeg synes, vi havde en god snak. Begge parter var enig i, at kæden var hoppet lidt af i forhold til de udmeldinger, som var faldet uden for den kreds, hvor vi forhandler. Det har været lidt ærgerligt, men det vil vi komme over og prøve at se fremad”, siger Jens Stenbæk