Skip to main content

FAS på vej mod OK 08

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. jan. 2007
4 min.

Poser under øjnene, strithår, daggamle skægstubbe, rundstykkerne fra i morges i en vindueskarm og lunkne sodavand på bordet. Billedet på en forhandlingsscene, der kan udspille sig, når organisationer og arbejdsgivere i de sidste dage af forløbet skal blive enige om en ny overenskomst. Her tørner krav og forventninger fra de to parter sammen, og er de langt fra hinanden, kan der godt gå både nat og dag, før parterne når til enighed.

Men før man er så langt, er der sket en masse ting. For vejen til en overenskomst er brolagt med mødeaktiviteter i alle lejre og forhandlinger på flere niveauer.

Overenskomstforhandlingerne falder i to dele. For det første den overordnede lønramme, som fastlægges i KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte)-forhandlingerne på det kommunale og regionale område. Her fastlægges normalt også den løndel, der forhandles lokalt med arbejdsgiverne ude i regionerne. Den anden del er for FAS' vedkommende de lægespecifikke ting, der forhandles med Danske Regioner. De begynder i oktober. Her mødes FAS' forhandlere med deres modparter i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening. I de dage er det de lægespecifikke emner, der er på bordet. Det er for eksempel belastningen i vagten og tillæg for ledende overlæger og cheflæger.

De generelle forhandlinger for FAS og 47 andre medlemsorganisationer tager KTO sig af. KTO er en såkaldt forhandlingsorganisation. Den forhandler generelle rammer for 48 medlemsorganisationer, der er ansat i kommuner og regioner. Det sker i år for første gang separat, idet KL har ønsket at sidde alene ved forhandlingsbordet og ikke sammen med Danske Regioner. KTO forhandler generelle lønstigninger, ferie og barsel med videre. KTO dækker 90 procent af lægerne i FAS og YL. De læger, der er ansat i staten, har CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg) som forhandlingsorganisation.

Lægeforeningen er desuden medlem af AC (Akademikernes Centralorganisation). Det er AC, der forhandler den generelle overenskomst for AC-medlemmer på statens område, det vil sige også for lægerne. Men når det gælder forhandlinger med regionerne, delegerer AC forhandlingerne til Lægeforeningen.

Et års forberedelser

Inden de egentlige forhandlinger for FAS' ni erhvervsforeninger går i gang, er der gået omkring et år med forberedelser. Allerede i efteråret blev erhvervsforeningerne opfordret til at komme med forslag til, hvilke krav der skal på forhandlingsbordet. Forslagene vedrørende Overlægeforeningen er nu samlet i en rapport, hvis indhold vanen tro endnu ikke er offentliggjort. Overlægeforeningens repræsentantskab har allerede haft den til drøftelse. Og nu skal kravene konkretiseres. I marts bliver de fremlagt på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Overlægeforeningen.

I skrivende stund ligger intet fast. Men den 2. maj skal erhvervsforeningerne have formuleret kravene færdig og indsendt dem til AC.

Alle medlemsorganisationernes krav bliver dernæst samlet, og i løbet af de efterfølgende måneder drøftes og forhandles, hvilke generelle krav KTO skal stille.

I starten af oktober udveksles krav med arbejdsgiverne på KTO-området. Det sker først til december på statens område.

Forhandlingerne på de forskellige områder står på fra december og frem til slutningen af februar 2008, hvor organisationernes forhandlinger på KTO-området forventes at være afsluttet.

De nye overenskomster træder i kraft den 1. april 2008.

Hvem forhandler?

KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte)

KTO er en forhandlingssammenslutning, som tæller 48 medlemsorganisationer, der forhandler med kommunerne og de nye regioner. FAS og YL er med 90 procent af medlemmerne i denne kategori medlem af KTO.

KTO står for de generelle forhandlinger på det regionale og det kommunale område. Der er forskel på, hvor meget af den samlede overenskomst KTO forhandler på plads, og de enkelte medlemsorganisationer forhandler på plads.

FAS og YL forhandler en relativ stor del af overenskomsten i forhold til de andre medlemsorganisationer.

AC (Akademikernes Centralorganisation)

FAS og YL er også medlem af AC, som har 21 medlemsorganisationer. AC forhandler den generelle overenskomst med staten.

EU og OK

Der har været meget diskussion om EU's tjenestetidsdirektiv, som EU's medlemslande flere gange og senest i november forsøgte at nå til enighed om en ny formulering af. Det lykkedes imidlertid ikke.

Baggrunden for diskussionen er en tidligere EF-dom, - den såkaldte Jäger-dom, der fastslår, at den tid, en læge tilbringer på vagt, tæller med som tjenestetid i relation til hviletidsbestemmelserne. Og det uanset om tiden er belastet af effektivt arbejde eller ej. Det har stor betydning for en række lande, hvor læger har meget lange vagter på sygehusene. Det er imidlertid FAS' vurderíng, at dommen kun i få situationer kan have betydning for overlæger i Danmark. Grunden er, at der ikke er mange lavt belastede tilstedeværelsesvagter i Danmark.

Derfor har Jäger-dommen ingen indflydelse på de kommende overenskomster.