Skip to main content

Udkast: Fodbold med medicinaldirektøren kan koste din efteruddannelse

Region Midtjyllands forslag til retningslinjer for speciallægers efteruddannelse, når den ikke længere kan finansieres af industrien, foreligger nu. Det, lægerne foretager sig i deres fritid, tæller med i vurderingen af deres habilitet.

©2017 Palle Peter Skov.
©2017 Palle Peter Skov.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. nov. 2017
3 min.

Efter planen må medicin- og medikoindustrien fra. 1. januar 2018 ikke længere finansiere speciallægers efteruddannelse i form af f.eks. kurser og konferencer i Region Midtjylland. I stedet vil regionen selv finansiere efteruddannelsen.

Initiativet er ligesom et tilsvarende i Region Syddanmark forårsaget af Medicinrådets habilitetsregler, der bl.a. tilsiger, at læger ikke kan sidde i rådets fagudvalg, hvis de også deltager i f.eks. industrifinansierede kongresser.

Spørgsmålet om, hvordan forbuddet i Region Midtjylland nærmere skal fortolkes, er på dagsordenen på det møde, som regionens hospitalsudvalg holder på mandag (27. november). Her deltager også en af Medicinrådets to formænd.

Udvalgets medlemmer skal diskutere det udkast til retningslinjer, som regionens administration har forfattet.

Her fremgår bl.a., at speciallæger gerne må deltage i ”oplæring, uddannelse og træning” i ”sikker, korrekt og effektiv anvendelse af specifikke medicinske produkter, teknologier/udstyr, behandlinger o.l.”. Det kan f.eks. være i tilfælde, hvor den slags aktiviteter er omfattet af kontrakten med leverandøren og indbefattet i den aftalte pris, fremgår det.

Det er også ok for lægerne at deltage i kliniske forsøg samt ”forsknings- og udviklingssamarbejde” med private virksomheder. Ligesom det er acceptabelt at deltage i de videnskabelige selskabers årsmøder, selv om de i visse tilfælde er (med)sponsoreret af industrien. I de tilfælde, må de midtjyske læger kun deltage, hvis møderne kun ”i begrænset omfang” støttes af industrien, og hvis virksomhederne ikke betaler f.eks. gebyr, rejser eller lignende for lægerne.

Fodbold med de forkerte

Men som udgangspunkt er det verboten fra årsskiftet at deltage i industrifinansieret efteruddannelse, hvis det kan gøre lægen inhabil. Det er her, lægernes fritidsaktiviteter kommer ind. For de kommer til at indgå i vurderingen af speciallægernes habilitet, står der direkte i udkastet til vejledning.

Selve fremgangsmåden, når lægerne f.eks. modtager en invitation, er som følger i udkastet:

  • Først forelægges den konkrete sag for nærmeste leder.

  • Hvis nærmeste leder er i tvivl, spørges hospitalsledelsen.

  • Hvis hospitalsledelsen også er i tvivl, kan den rådføre sig med regionens HR-afdeling.

  • Alt skal dokumenteres skriftligt, f.eks. i form af e-mails.

  • Hvis processen munder ud i, at speciallægen nok bliver inhabil, hvis vedkommende deltager i det pågældende aktivitet, kan der søges dispensation. Det sker også hos hospitalsledelsen.

  • Den slags dispensationer kan kun gives ”undtagelsesvist”, og hospitalsledelsen skal hvert år sende kopier af disse dispensationer til regionens HR-afdelingen.

Hvem skal nu betale?

Papirerne til hospitalsudvalgets møde kommer ikke nærmere ind på, hvordan finansieringen af lægernes efteruddannelse skal findes. I en redegørelse til udvalget om emnet står, at Lægemiddelindustriforeningen (Lif) anslår, at medicinalindustrien bruger 80 mio. kroner årligt på lægers konferencer, og at det svarer til 3.200 konferencer årligt. Hvor meget af dette beløb tilflyder ansatte i Region Midtjylland kan ikke gøres op.

I det hele taget er det ikke muligt at finde ud af, hvor meget regionen bruger på efteruddannelsen. Det vides heller ikke, hvor meget regionen har til rådighed.

"Der forefindes ikke på nuværende tidspunkt oversigter over hospitalernes økonomi til speciallægers kompetenceudvikling og efteruddannelse", som der står i redegørelsen.

Proces

Udkastet til retningslinjer skal som nævnt nu diskuteres i hospitalsudvalget, som er et rådgivende udvalg under Regionsrådet, og i december afholdes der en række møder bl.a. med Overlægerådet i regionen, Lægeforeningen, de lægefaglige direktører samt FAS. Meningen er at nå frem til en beslutning på et direktionsmøde 19. december. Selve forbuddet mod industriens finansering af efteruddannelsen træder i kraft ved årsskiftet.

Læs også: Toppolitiker: Sponsorforbud er en ommer

Læs også: Mats Lindberg: Debatten om underleverandørstyret efteruddannelse

Læs også: Overlæge: »Man bliver ikke klogere af at få tilbudt mindre viden«

Læs også: Man bliver heller ikke klogere af misinformation…