Skip to main content

Forsker: Demens er en livsstilssygdom

Ny amerikansk undersøgelse underbygger tesen om, at demens kan forebygges.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox. (Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)
16. feb. 2016
1 min.

"Livsstilsfaktorerne er i virkeligheden den væsentligste årsag til demens, selv om der også er genetiske faktorer på spil...."

Sådan siger aldringsforsker, dr. med. Henning Kirk til Politiken med henvisning til den såkaldte Framingham hjerteundersøgelse fra USA.

Den viser bl.a, at forekomsten af demens er faldet støt i løbet af de 30 år, som undersøgelsen omfatter. Men den formindskede risiko er kun at finde hos deltagere i studiet, som er i besiddelse af mindst det, der nogenlunde svarer til en gymnasieuddannelse (high school diploma).

I samme periode er også en række risikofaktorer blevet mindsket - det kunne f.eks. være rygning - bortset fra diabetes og fedme.

Henning Kirk mener, undersøgelsen bakker den holdning op, at demens i vid udstrækning er en lidelse, der kan forebygges.

»Den vaskulære demens, som kan komme efter små blodpropper i hjernen, er jo tit resultatet af blandt andet overvægt, rygning, fysisk inaktivitet og diabetes 2. Alle disse faktorer - og forhøjet blodtryk - har der heldigvis været øget fokus på de sidste 20-30 år, og derfor er det ikke så underligt, at Framingham-undersøgelsen og nyere europæiske undersøgelser viser et fald i risikoen for at blive ramt af demens«, siger han til Politiken.

Læs også: Incidensen af demens gennem tre årtier i Framinghamstudiet