Skip to main content

Første nationale kliniske retningslinje i høring

Anne Steenberger, as@dadl.dk

24. maj 2013
2 min.

Det er ganske vist. Nu er den første nationale kliniske retningslinje en realitet. Måske er det sidste komma ikke sat, men Sundhedsstyrelsen, der står for udarbejdelsen, sendte fredag retningslinjen i høring. Emnet er diabetiske fodsår og den handler om, hvordan man undgår amputation.

Retningslinjen kommer med omkring et halvt års forsinkelse. Den var forventet sidste efterår, men ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, har der været adskillige begyndervanskeligheder for produktionen af nationale kliniske retningslinjer, der over finansloven har fået 80 millioner kroner at producere nationale kliniske retningslinjer for.

Ikke mindst har det været kompliceret at finde den rette metode til at udarbejde en national klinisk retningslinje. Den første skulle være en slags pilot for de efterfølgende og den skulle levere en skabelon for, hvordan et retningslinje skal udarbejdes, forklarede Søren Brostrøm til Ugeskriftet tidligere på måneden.

Nu foreligger skabelonen og så er der åbnet for et jævnt flow, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

”Arbejdet med kliniske retningslinjer vil derfor forløbe efter en hurtigere tidsplan, fordi retningslinjerne bliver bygget op efter den nye skabelon og metode. Sundhedsstyrelsen vurderer løbende processen og er i dialog med de faglige organisationer for at høre deres vurdering af processen,” skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fem kliniske retningslinjer er allerede ved at blive skrevet, og til efteråret sætter Sundhedsstyrelsen yderligere et antal retningslinjer i gang.

Ifølge Sundhedsstyrelsen beskriver den kliniske retningslinje om diabetiske fodsår, hvad sundhedspersonalet bør fokusere på, når de udreder og behandler patienter med diabetiske fodsår. En væsentlig anbefaling er at arbejde tværfagligt i multidisciplinære teams med fokus på hurtig og specialiseret hjælp til patienten med fodsår.