Skip to main content

Forvirring om lægeansvaret i medicinkortet

Med det fælles medicinkort er der kommet langt mere gennemsigtighed, men også nye forpligtelser for læger til at gribe ind, hvis de ser noget bekymrende. Men har den praktiserende læge dermed fået en ny opgave? Og hvordan skal fx ortopædkirurgen klare den opgave?

Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. dec. 2014
4 min.

Der er en generel optimisme omkring det Fælles Medicinkort (FMK), som efterhånden er blevet udbredt til store dele af sundhedsvæsenet. Men optimismen er ledsaget af en bekymring over, at medicinplatformen åbner op for problemstillinger om lægers ansvar.

Snart kommer det kommunale sundhedsvæsen ind i FMK og dermed er der et samlet overblik over en patients medicinforbrug. De forskellige instanser i sundhedsvæsenet kan se hinandens ordinationer. På den måde undgår den ordinerende læge at give en patient medicin, som interagerer dårligt med patientens øvrige medicin.

I FMK-systemet skal den ordinerende læge derfor krydse et felt af, der bekræfter, at medicinen er afstemt.

Men det har rejst nogle problemer:

Michael Dupont, praktiserende læge og formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg siger:

”Lægerne vil nødig tage ansvar for noget de ikke er kapable til. Og der er der en risiko for. Med FMK får lægen viden om medicin, som andre har ordineret og lægen har ansvaret for at den medicin, de selv ordinerer virker sammen med den øvrige medicin, som patienten tager – det er ok.

Problemet kommer, når lægen på hospitalet i forbindelse med udskrivelse af en patient skal sætte flueben ved ”medicin afstemt.” Hvad betyder det for fx ortopædkirurgen, der skal udskrive en patient, der i forvejen får en hel del medicin, fordi patienten har flere sygdomme – skal det arme menneske så have ansvaret for det? Vi mener nej. Det må være ordinerende læge, der har ansvaret.”

Ansvaret har ændret karakter

Det er ikke sådan, at der er sket ænsringer i ansvarsfordelingen, mener Michel Dupont:

”Med FMK er der kommet lys. Man kan ikke sige, at vi har fået et nyt ansvar, men i og med at alle oplysninger om medicin pludselig er tilgængelige, har ansvaret ændret karakter.

Og når kommunerne nu kommer og siger, at de gerne vil have at praktiserende læger har et overblik over patienternes medicin. Så siger vi, at hvis ønsket er, at vi har et totalt overblik over al medicin, så er det en ny opgave. Og dermed noget, der skal tages op med PLO.”

Dertil kommer, at det med at hospitalerne nogle gange skubber receptskrivningen over på praktiserende læger, kan få konsekvenser i et ansvarsperspektiv, mener Michael Dupont:

”Vi er lidt bekymrede for at tingene kan begynde at skride. Det er nemt for patienten at få sin recept fornyet hos den praktiserende læge, og nogle læger på hospitalerne siger ved udskrivelsen, at patienten kan få fornyet recepten hos egen læge. Hvis patienten er afsluttet er det i orden. Men hvis patienten stadig går i ambulatoriet er det sygehuslægens opgave at ordinere – men det er jeg bange for skrider. Og hvis den praktiserende læge så begår en fejl – det kan jo være medicin ordineret fra andre specialer - så hænger vi, de praktiserende læger, på den.”

Michael Dupont konkluderer:

”Vi synes, at det skal være den læge, der følger patienten, der har ansvaret.”

Ny vejledning på vej

Sundhedsstyrelsen er på vej med en ny vejledning om ordination og håndtering af lægemidler. Det er en revision af den seneste vejledning, som er fra 2006 – og som netop tager indførelsen af FMK med.

Et udkast til vejledningen er netop sendt i høring. Den er imidlertid ikke faldet i god jord i Lægeforeningen, som mener, at den kan føre til forvirring om ansvarsspørgsmålet. Den vil skabe uklarhed hos læger om, hvad de er ansvarlige for, når de udskriver medicin.

”Eksempelvis skelner vejledningen flere steder ikke mellem sygehusområdet og praksisområdet, og der er ikke altid overensstemmelse mellem ordlyden i sundhedsloven, og det, som står i vejledningen. Når der er tale om et så vigtigt værktøj i lægernes hverdag, er det nødvendigt, at det står helt klart, hvordan lægerne skal forholde sig, og hvad de har ansvar for, når de bruger FMK”, siger Michael Dupont.

”Både Lægeforeningen, PLO og Foreningen af Speciallæger vil gerne bidrage til at gøre vejledningen klar, så lægerne får et værktøj, som kan være med til at sikre patienterne en endnu højere kvalitet og sikkerhed, når der udskrives medicin”, siger Michael Dupont.