Skip to main content

Fra projekt til artikel

Af Mette Bitsch-Christensen

1. nov. 2005
4 min.

»Det er dejligt at Den Centrale Forskningsenhed for Almen Praksis er tilgængelig for sådan nogen som mig ude fra plovfuren«, siger Kirsten Søndergaard, praktiserende læge i Havdrup, i Roskilde Amt.

Kvalitetsudviklingsprojekt om kvinder og hormoner

Kirsten Søndergaard er praktiserende læge i Havdrup. Det har hun været i 20 år.

For nogle år siden deltog hun i et kvalitetsudviklingsprojekt om kvinder i overgangsalder og hormoner. Gruppen der arbejdede med projektet kæmpede hårdt for at få klargjort ideen og udføre den, og det var et stort arbejde at skaffe penge til projektet.

Gruppen sendte spørgeskemaer ud til kvinderne. Der var rigtig mange besvarelser, og det var en oplagt ide at skrive en artikel ud fra de mange besvarelser.

Projektet blev fremlagt på Kongres for almen medicin i år 2000 i København.

Hanne Hollnagel, leder af Den Centrale Forskningsenhed for Almen Praksis i København kom forbi projektets poster, og Kirsten Søndergaard henvendte sig til hende. »Vores snak endte med at Hanne Hollnagel tilbød mig hjælp fra Den centrale Forskningsenhed til at komme videre med skrivearbejdet«, fortæller Kirsten Søndergaard.

Data anvendelige til videnskabelig bearbejdning

De andre i gruppen gav Kirsten Søndergaard mandat til at arbejde videre med projektet. Der blev søgt penge fra PLU-fonden. Det var spændende, om de mange indsamlede data var brugbare til videnskabelig bearbejdning, fortæller Kirsten Søndergaard. Spørgeskemaerne var udarbejdet ud fra et forlæg fra et projekt på Island, som havde været præsenteret på kongressen for almen medicin på Island. Desuden havde der været hjælp fra et firma med forstand på statistik.

Alle spørgeskemaer blev nu gennemgået flere gange med hjælp fra datafolk fra Den Centrale Forskningsenhed. Det tog lang tid at finde ud af om de kunne bruges.

Men det viste sig heldigvis at være tilfældet, og Kirsten Søndergaard fik derfor yderligere penge fra PLU-fonden til at lave det egentlige videnskabelige arbejde.

Glæden ved forskermiljøet

»Arbejdet er foregået med hjælp og vejledning fra Den Centrale Forskningsenhed, der netop i denne periode også fik ansat en statistiker. Det har været vigtigt rent fysisk at arbejde på samme sted som andre i samme situation.

Dels har det været en hjælp at have adgang til computere, printere, fotokopieringsmaskiner, databehandlingsprogram og program til at ordne litteratur i, samt i det små at lære at bruge disse programmer. Dels har det været en uvurderlig støtte at kunne diskutere sine ideer og fagligt videnskabelige ting med andre«, siger Kirsten Søndergaard.

Forskerkursus i Hillerød

Undervejs i forløbet har Kirsten Søndergaard deltaget i forskerkursus i Hillerød. »Det har været meget spændende at fremlægge sit projekt og forsvare det over for de andres kritiske bemærkninger«, siger Kirsten Søndergaard. »Jeg har fået værktøjer til at løse forskellige problemer med og lært lidt om forskellige forskningsmetoder«.

Kirsten Søndergaard har også deltaget i Kursus i kritisk litteraturlæsning. Dette kursus tænkes også indarbejdet i den nye specialeuddannelse. Det er lærerigt at sætte sig sammen og læse og diskutere. Ikke alle får øje på de samme ting. Det har også gjort det nemmere at finde litteratur.

»Jeg kan nu få endnu mere glæde af, at der er offentlig adgang til PubMed. Det har også givet mig værktøjer til at vurdere og begrænse søgningen af litteratur, så jeg ikke sidder med 3.000 litteraturhenvisninger til kvinder og hormoner«, siger Kirsten Søndergaard.

Kirsten Søndergaard deltager nu i en netværksgruppe der kalder sig FUN - østdansk almen medicinsk forsknings- og udviklingsnetværk.

Den nye specialeuddannelses forskningsmodul

Kirsten Søndergaard beskriver det forløb, hun har været igennem, som et forløb der meget ligner det forskningsmodul på 12 uger som indgår i den nye specialeuddannelse.

»Der er meget i almen medicin som mangler at blive beskrevet. Der vil fremover være bedre mulighed for, at det bliver beskrevet, når de kommende almen medicinere får lov at lave et lille projekt under grundig vejledning. Det vil gavne vores fag«, mener Kirsten Søndergaard. Hovedparten af forskningen er tidligere lavet fra de få procent af vores patienter, som vi henviser til speciallæger. Det er vigtigt også at få beskrevet, hvad det er for helbredsproblemer, der har betydning for alle de almindelige mennesker, der drøfter livets tilskikkelser med deres egen læge.

Kirsten Søndergaard vil gerne opfordre de kolleger, der får en ide de ønsker at gå videre med i videnskabelig sammenhæng, til at kontakte Forskningsenheden og gøre brug af ekspertisen der. Der er mulighed for at komme ind og snuse en hel dag. Dagen kan tilrettelægges så der matches med de ideer du har. Forskerkurset i Hillerød er også en måde at komme i gang på.