Skip to main content

Fri adgang til Danish Medical Bulletin men ikke til Ugeskrift for Læger

Redaktør Jacob Rosenberg & redaktør Torben Kitaj

15. mar. 2010
4 min.

Ugeskrift for Læger har ugentligt knap 100.000 læsere, selv om der kun er ca. 25.000 læger, og driften finansieres af annonceindtægter samt kontingentet fra Lægeforeningens medlemmer. Det er ingen hemmelighed, at økonomien er presset bl.a. pga. faldende indtægter fra reklamer og annoncer og et faldende antal betalende abonnenter, og vi har derfor overvejet rimeligheden i, at 80% af læserne faktisk får et gratis produkt. Hvis man som ikkemedlem af Lægeforeningen ønsker abonnement på den trykte udgave af bladet, koster det en årsafgift, hvorimod adgang til netudgaven af Ugeskrift for Læger hidtil har været gratis for alle.

I lighed med de fleste udenlandske tidsskrifter vil modellen for netudgaven af Ugeskrift for Læger (ugeskriftet.dk) fremover blive, at man som medlem af Lægeforeningen modtager det trykte Ugeskrift for Læger med posten, og man har som hidtil gratis adgang til alt materialet på internettet. Adgangen til webstedet for Lægeforeningens medlemmer vil fremover blive med det sædvanlige login til læger.dk.

Er man ikke medlem af Lægeforeningen, vil man gratis kunne få adgang til et uddrag af indholdet, og ved betaling åbnes for adgang til alt tilgængeligt materiale. Der vil være mulighed for at købe adgang til forskellige tidsperioder afhængigt af ens behov. Som ikkemedlem og fast abonnent modtager man det trykte Ugeskrift for Læger med posten som hidtil, men for at få adgang til webstedet skal man have tilsendt et login. Man sender en e-mail til abonnement@dadl.dk med abonnementsnummer, adresseoplysninger og den e-mail-adresse, man ønsker skal være ens brugernavn. Herefter modtager man en e-mail med password. Der vil også være mulighed for at købe et onlineabonnement til ugeskriftet.dk, og for studerende vil der være et særligt tilbud.

For Danish Medical Bulletin forholder det sig imidlertid anderledes. Danish Medical Bulletin er et alment medicinsk tidsskrift på den internationale scene, og vi er i en opbygningsfase, hvor tidsskriftets plads skal fastholdes og gerne forstærkes. Vi har i øjeblikket en impact factor på 1,6, og med de planlagte omlægninger skulle denne forhåbentlig kunne fastholdes eller øges. Hvis man lukker adgangen til et tidsskrift, kan det blive vanskeligere at fastholde sin impact factor og derved muligheden for at tiltrække gode artikler fra hele verden [1]. Vi har derfor vurderet, at det var væsentligt at bibeholde den åbne og gratis adgang til Danish Medical Bulletin .

Danish Medical Bulletin ejes og finansieres ligesom Ugeskrift for Læger af Lægeforeningen. Det har derfor været nødvendigt at finde en finansieringsmodel for Danish Medical Bulletin , som ikke vil belaste Lægeforeningens økonomi for meget. Danish Medical Bulletin er formentlig et af de ældste tidsskrifter i verden, som kan kalde sig et open access -tidsskrift [2], og denne status har vi valgt at bibeholde. Dette indebærer, at adgangen til indholdet på internettet vil være gratis for alle, men at vi for nogle artikler vil kræve et forfattergebyr for at publicere materialet. Der er således gebyr for publikation af afhandlinger og artikler fra ikkemedlemmer af Lægeforeningen (afhandlingerne skal dog altid udgå fra et sundhedsvidenskabeligt fakultet). For artikler, som typisk har flere forfattere, vil det gælde, at hvis blot en af forfatterne er medlem af Lægeforeningen, er det gratis at publicere i Danish Medical Bulletin .

Gebyret for publikation af en afhandling er p.t. 1.000 euro og for en artikel 2.000 euro. Forskellen i størrelsen på gebyret er begrundet i et væsentligt større arbejde i redaktionen for ekspedition af artikler sammenlignet med afhandlinger, hvor forfatteren selv sørger for opsætning i foruddefinerede skabeloner, og afhandlingen er allerede bedømt i detaljer, hvorfor de ikke skal gennemgå peer review .

En anden væsentlig fordel ved publikation i Danish Medical Bulletin er hurtig publikation. Da vi ikke har et fast sideantal hver måned, vil vi kunne publicere artiklerne og afhandlingerne, så snart de er færdige på forlaget. Dette vil give en betydelig reduktion i ekspeditionstiden.



Korrespondance: Jacob Rosenberg , Gastroenheden, Kirurgisk Sektion, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev.

E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen

Referencer

  1. Wilbanks J. Another reason for opening access to research. BMJ 2006;333:1306-8.
  2. Kumar M. Open access publication of scientific research: facts and myths. Ann R Coll Surg Engl (Suppl) 2009;91:312-7.