Skip to main content

Fri forskningen i regionerne

Bibi Hølge-Hazelton & Steffen Groth

4. feb. 2013
3 min.

Da sundhedsloven blev indført 2005, blev klinisk forskning gjort til et lovkrav [1]. I forbindelse med den efterfølgende strukturreform har regionerne søgt at efterleve dette krav både på universitetshospitalsniveau, regionshospitalsniveau og i praksissektoren. Imidlertid er der fortsat stor forskel i omfanget af forskning på de forskellige niveauer, som Nielsen et al anfører i deres artikel [2].

Manglende tid og en professionskultur blandt unge læger, der som andre i samfundet også ønsker tid til familie og privatliv, vanskeliggør vækstbetingelserne for den regionale sundhedsforskning, fremgår det af artiklen. Spinkel infrastruktur i form af manglende laboratoriefaciliteter samt uhomogen -adgang til statistisk støtte og vejledning er andre barrierer. Hertil kommer, at forskningen især på de mindre hospitaler er sårbar ved at være mere personafhængig, end det er tilfældet på større sygehuse, hvor den hyppigere er forankret i stabile forskningsnetværk. Det kan være svært at fastholde og implementere forskning under sådanne omstændigheder. Og dog fejler interessen for forskning ikke noget, selv ikke på mindre sygehuse, hvor den relativt let kan -realiseres blot med investering af temmelig beskedne tiltag.

Nielsen et al's observationer [2] afspejler i mange henseender vores egne som forskningsledere på Sygehus Nord (Roskilde, Køge og Holbæk Sygehuse, Region Sjælland). Omfanget af den forskning, der er udført af læger såvel som af de fleste mellemlange -videregående uddannede (MVU): sygeplejersker, fysioterapeuter, jordemødre, socialrådgivere, diætister og bioanalytikere, varierer fra sygehus til sygehus og fra afdeling til afdeling. På den anden side er kvaliteten af forskningen gennemgående høj på afdelinger med tilknyttede professorer, selvom den afsmittende effekt i form af samarbejde med MVU-grupperne ikke altid er særlig synlig. På for mange afdelinger, hvor der ikke er formelt universitetsansat personale, forskes der ikke. Vi er derfor enige i, at styrkelse af infrastrukturen for forskning, blandt andet via oprettelse af flere universitære delestillinger, er en del af vejen frem, også inden for MVU-grupperne.

I dag er der forskningsansvarlige (overlæger) på stort set alle afdelinger. Desværre er funktionen ikke altid tydeligt defineret eller prioriteret, og det betyder ofte, at man slet ikke får det ud af den forskningsansvarlige, som man kunne. Inden for MVU-området er etableringen af en forskningskultur først begyndt for nylig, og det er velkendt, at vejen dertil er både omfattende og langvarig [3].

Positivt er det, som Nielsen et al skriver, at regionerne og sygehusledelserne generelt er villige til at understøtte forskning og er parate til gennem tilbud om rammevilkår at facilitere, at den finder sted. Men så længe den ramme, der tilbydes, er indeholdt i den generelle driftsaftale mellem sygehusledelse og afdelingsledelser, bliver forskningen underlagt driftshensyn, og det kan være vanskeligt at forhindre, at forskningen fravælges på afdelinger, der har svært ved at få resurserne til driften til at slå til.

Forskningen bør være fri, også af driftsbudgetter. Et konkret forslag kunne være, at afdelingsledelserne forstærket med den forskningsansvarlige på afdelingen kunne forhandle en selvstændig forskningsaftale ved siden af driftsaftalerne.

I Region Sjælland har man besluttet at oprette en tværgående regional forskningsenhed, hvor inten-tionen er at samle de overordnede forskningsunderstøttende aktiviteter samt at initiere sundhedstjeneste- og folkesundhedsforskning. Ved således at samle regional forskningsledelse er der potentielt lagt op til et vældigt løft af forskningen. Det er vores vurdering, at intentionen bør følges konkret op af initiativer, der ikke alene sikrer frie midler og etablerer universitære kombinationsstillinger, men også inkluderer innovativ, tværvidenskabelig, tværfaglig og tværsektoriel forskning.

På den måde vil der kunne etableres den nød-vendige forskning til gavn for patienterne og deres pårørende. For forskning på landets regionale sygehuse er ikke et spørgsmål om tilvalg, det et lovkrav.



KORRESPONDANCE: Bibi Hølge-Hazelton , Forskningsenheden Sygehus Nord, Region Sjælland. Munkesøvej 12 A, 4000 Roskilde. E-mail: bibh@regionsjaelland.dk

INTERESSEKONFLIKTER: ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med lederen på Ugeskriftet.dk


Referencer

  1. Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Sundhedsloven nr. 546 af 24. juni 2005.
  2. Nielsen A, Frost L, Nielsen GL et al. Forskning på regionshospitaler ka styrkes. Ugeskr Læger 2013;175:336-9..
  3. Ryhdal-Hansen S, Mikkelsen MR. Videnskabelige kompetencer til udvikling af evidensbaseret sygepleje. Sygeplejersken 2012;(7):69-74.